Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Tisztességtelen forgalmazói magatartás: nem szűntek meg az ideiglenes szabályok

2020. június 24., 09:19

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény értelmében több ponton is módosították a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló 2009. évi XCV. törvényt (Tfmtv.).

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében kihirdetett 122/2020. (IV. 16.) Korm. rendeletben foglalt ideiglenes szabályok nem szűntek meg a veszélyhelyzet elmúltával, hanem beépültek a Tfmtv. több pontjába. Ennek értelmében – most már a törvény részeként – továbbra is tisztességtelen forgalmazói magatartásnak minősül, ha a kereskedő a beszerzési árat a beszállító tiltakozása ellenére egyoldalúan csökkenti, vagy ha a beszerzési ár csökkentésére irányuló szerződésmódosítás érdekében a beszállítót a szerződéses kapcsolat megszüntetésével, terméke rendelésének lemondásával, a rendelésállomány csökkentésével, eladásösztönző tevékenységek (például akciók és promóciók) lemondásával. illetve a beszállítónak anyagi vagy erkölcsi veszteséget okozó bármilyen eszközzel fenyegeti.

A relatív méret meghatározásánál annyi változás történt, hogy a jogsértő vállalkozás utolsó lezárt év szerinti árbevételét kell figyelembe venni.

A témával kapcsolatban korábban megírt összefoglaló itt olvasható.

 

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat