Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok: összefoglaló az idei felmérésekről

2022. szeptember 19., 09:59

Az Európai Unió hosszú évek óta foglalkozik a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok (Unfair Trading Practices, UTPs) előfordulásával az ellátási láncban. Az évek során végzett kutatások és felmérések feltárták, hogy az élelmiszer-ellátási lánc fokozottan ki van téve a tisztességes kereskedelmi magatartástól eltérő gyakorlatok alkalmazásának. Ezek negatív hatással vannak az egyébként kereskedelmi szempontból életképes gazdasági szereplőkre, bizonytalanságot teremtenek, gátolhatják a piacra lépés lehetőségét, visszafogják az innovációt, és hosszútávon közvetve a fogyasztókat is megkárosítják.

Az Európai Unió 2017-ben kezdeményezett nyilvános konzultációja rámutatott, hogy a válaszadók nem csak elismerik a tisztességtelen piaci gyakorlatok létezését, hanem az uniós szintű jogi szabályozást is szükségesnek tartják az ilyen gyakorlatok kezelése és megakadályozása érdekében. Az Európai Bizottság 2018 áprilisában javaslatot tett az irányelvre, a Tanács és az Európai Parlament megállapodását követően 2019. április 10-én hivatalosan is elfogadták a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátási láncban a vállalkozások közötti kapcsolatokban előforduló tisztességtelen piaci gyakorlatokról szóló irányelvet (2019/633 EU irányelv).

A tagállamok két évet kaptak arra, hogy a szabályokat átültessék a nemzeti szabályozási környezetbe. Az UTP-irányelv a bizottság tágabb irányítási programjának szerves részét képezi, hogy ellensúlyozza a tisztességtelen és nem hatékony verseny előfordulását.

Az uniós szintű fellépés az élelmiszer-ellátási lánc szereplőinek alapszintű védelmét biztosítja szerte az Európai Unióban, a szabályok harmonizálása mellett elsősorban az érvényre juttatásukra vonatkozó közös előírások bevezetése és a végrehajtás terén tett erőfeszítések összehangolása révén – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az UTP-irányelv a tisztességtelen gyakorlatok között megkülönbözteti a szigorú megítélés és szankció alá tartozó 10 „fekete” és az enyhébb megítélés alá tartozó 6 „szürke” gyakorlatot.

Az irányelvnek a tagállami szabályozásba átültetett változatának hatása és hatékonysága felmérése érdekében a bizottság előírta a tagállamok részére az évenkénti felmérést.  A 2022-es felmérésben a hazai ágazatok számos vállalkozása szolgált adatokkal a bizottság részére, e felmérés magyar nyelvű összefoglalóját ide kattintva, a teljes felmérés eredményei pedig ide kattintva tekinthetők meg.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat