Több magyar élelmiszert akar a közétkeztetésben a kormány
2014. október 6., 11:03
Az egészséges élelmiszerek elsősorban hazai termelőktől, beszállítóktól származnak, a kormány ezért fontosnak tartja, hogy a magyar élelmiszereket minél nagyobb arányban használják fel a közétkeztetésben - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
Magyarország agrárstratégiájának egyik alappillére az élelmiszerbiztonság, ezért is szán kiemelt szerepet a kormány a családi gazdaságoknak, helyi termelőknek - tette hozzá az MTI szerint. Megjegyezte azt is, hogy mindazok, akik magyar kistermelőktől vásárolnak, azzal támogatják a magyar vidéket, a hazai munkahelyeket úgy, hogy megbízható minőségű áruhoz jutnak.
"Örömmel látom, hogy a külföldi áruk bűvölete után kezdünk visszatalálni a magyar élelmiszerekhez, és rájönni arra, hogy a több ezer kilométerről érkező termék nem biztos, hogy azt a minőséget nyújtja, mint a helyi termelőké" - jegyezte meg.
A miniszter kitért arra is, hogy a 2014 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési ciklus új lehetőségeket nyit meg fiatal vállalkozók, családok, közösségek előtt. Utalt arra, hogy az első hazai pályázatokat kilenc témakörben 120 milliárd forint keretösszeggel a jövő héten kiírják; a most kezdődő ciklusban több lesz a támogatások összege, és a remények szerint változik az előfinanszírozás módja is, sokkal gyorsabban, könnyebben lehet majd forrásokhoz hozzájutni.
Magyarország az egyik legnagyobb nyertese az uniós támogatásoknak, a következő hét évben 34 milliárd eurót használhat fel az ország. "Míg az előző ciklusban minden szekszárdira 660 ezer, a mostani periódusban 712 ezer forint támogatás jut" - érzékeltette a különbséget.