Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Mezőgazdasági szolgáltatások BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum SGS - a világ vezető minőségellenőrző, ellenőrző, vizsgáló és tanúsító cége

Több mint 2 ezer pályázatot nyújtottak be a kisebb állattartó telepek fejlesztésére

2021. november 25., 09:07

Összesen 2026 pályázatot nyújtottak be a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatra. Eddig több mint 800 esetben hoztak támogatói döntést.

A Megújuló vidék, megújuló agrárium program révén az Agrárminisztérium (AM) a teljes magyar élelmiszertermelés és mezőgazdaság fejlesztését célozza az értékteremtő és hatékonyságnövelő beruházások támogatásával - közölte Nagy István agrárminiszter a tárca közleménye szerint. A program megalkotása és végrehajtása során külön figyelem irányult a kisebb gazdaságokra, számukra célzott pályázati lehetőségek nyíltak meg.

A kisebb állattartó gazdálkodók fejlesztéseit, korszerűsítését segítő, 2021-ben megjelentetett felhívásra 2026 pályázatot nyújtottak be csaknem 57 milliárd forint támogatási összeggel. Eddig már 815 esetben született támogatói döntés összesen 24,3 milliárd forint összegben, amely támogatás mintegy 50 milliárd forintos beruházás megvalósítását teheti lehetővé az állattartási ágazatban - emelte ki Nagy István.

A fejlesztési források révén a részben elavult létesítményekben, korszerűtlen technológiával és ebből fakadóan magas termelési költségekkel működő kis állattartó gazdaságok is korszerű, alacsonyabb költségszinttel működő, magas technológiai színvonalú és versenyképesebb állattartó telepekké válhatnak. A baromfitartó, sertéstartó, szarvasmarhatartó, juh- és kecsketartó telepek, vagy akár lófélék tartására szolgáló vagy méhek elhelyezését biztosító létesítmények is részesülhetnek ebből a forrásból.

 A miniszter kitért arra is, hogy a kapott összeget az állategészségügyhöz, a takarmányozáshoz, az állattartáshoz kapcsolódó, valamint az előállított termék és a takarmány kezelésére, tárolására szolgáló technológiák beszerzésére és fejlesztésére lehet fordítani. A nyertes pályázók számára többek között lehetőség nyílik a gazdaságok területén lévő létesítmények építésére, bővítésére, illetve az állattartó telepeken szükséges gépek beszerzésére is.

Az elnyerhető támogatás az elszámolható költségek 40-60 százaléka, maximális mértéke a tartott állatfajokhoz igazodva akár 100 millió forint is lehet - tette hozzá az agrártárca vezetője a közlemény szerint.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat