Tojástermékkel bővül az uniós élelmiszerek listája
2018. július 19., 10:57
A tyúktojásfehérje-lizozim-hidrolizátummal bővül az uniós élelmiszerek listája.
Megjelent az Európai Bizottság 2018/991/EU számú végrehajtási rendelete a tyúktojásfehérje-lizozim-hidrolizátum új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről, illetve a 2017/2470/EU számú bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról.
A 2015/2283/EU rendelet értelmében csak engedélyezett és az uniós jegyzékbe felvett új élelmiszerek hozhatók forgalomba az unióban. 2016. augusztus 31-én az egyesült-királysági DSM Nutritional Products Ltd. kérelmet nyújtott be az illetékes ír hatósághoz a tyúktojásfehérje-lizozim-hidrolizátum új élelmiszerként történő forgalomba hozatalára vonatkozóan. A felhasználási kérelem főként étrend-kiegészítőkre és alkoholmentes italokra terjedt ki.
A bizottsági döntés értelmében a tyúktojásfehérje-lizozim hidrolizátumot fel kell venni az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzékébe. A rendelet melléklete tartalmazza a felhasználási feltételeket és a jelölési követelményeket. A jogszabály a kihirdetést (2018. július 13.) követő huszadik napon lép hatályba.
A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában olvasható.