Továbbra is a GMO-mentes élelmiszertermelés a cél
2016. december 5., 09:38
Magyarország környezettudatos, fenntartható, GMO-mentes élelmiszertermelést kíván folytatni, annak érdekében, hogy a magyar emberek asztalára egészséges, jó minőségű élelmiszer kerüljön, és a magyar élelmiszer külföldön is keresett és jól értékesíthető legyen.
A több évtizede zajló "zöldforradalom" kínálta lehetőségeket eddig csak mintegy 10 százalékban sikerült kihasználni – hangoztatta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy szakmai konferencián. Szerinte a világ élelmiszertermelése jól látható válaszút előtt áll: vannak, akik úgy vélik, a génmódosított szervezetek (GMO) nagy arányú alkalmazása lehet a továbbiakban a mezőgazdasági termelés alapja. Mások viszont a GMO-mentes termelésben látják a jövőt - ez utóbbiak közzé tartozik Magyarország is -, a fenntarthatóságot és környezettudatos termelés kívánalmait szem előtt tartva.
Fazekas Sándor az MTI-nek elmondta: a magyar élelmiszergazdasági stratégia kulcseleme a GMO-mentes termelés, Magyarország természetes környezetben kíván élelmiszert termelni nem ipari parkokban mesterséges körülmények között. Fontos, hogy az élelmiszer egészséges és biztonságosan fogyasztható legyen, ne legyen benne például szermaradvány, és a termelés környezetet kímélő módon folyjon, a termelők ne vegyék igénybe túlzottan a természeti erőforrásokat, például ésszerűen használják fel a vizet. Fontos még a megfelelő növényvédelem, a megfelelő műtrágya-felhasználás és a növénykondicionáló szereknek a hatóság által szigorúan ellenőrzött használata is.