Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Trükkös ukrán csirkeexport: becsukták a kiskaput

2019. november 27., 09:45

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén állásfoglalást fogadott el, amellyel hozzájárul az uniós-ukrán kereskedelmi megállapodás módosításához, hogy megakadályozza az Európai Unióba érkező, olcsó ukrán csirkemell importját. A cél az, hogy az európai csirketermelők elegendő védelmet kapjanak a túlzott mennyiségben, vámmentesen érkező baromfihússal szemben.

Az Európai Parlament képviselői a 444 szavazattal, 128 ellenszavazat és 74 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban arra kérték Ukrajnát, hogy tartsa tiszteletben a módosított teljes kereskedelmi megállapodást a két fél közötti jó együttműködés érdekében. A Győri Enikő EP-képviselő által előterjesztett állásfoglalás aláhúzza, hogy az unióba érkező összes terméknek az élelmiszerbiztonsági és egészségügyi előírásokat is be kell tartania.

A baromfihúsra vonatkozó új előírás szerint a csonttal és csont nélkül érkező csirkemell ezentúl egyazon vámkontingensbe tartozik, és mindkét húsfajta importja hozzáadódik az Ukrajnából az unióba vámmentesen behozható baromfihús-mennyiséghez. Ha az ukrán export elérte a vámmentes mennyiség határát, onnantól kezdve a további kivitelért vámot kell fizetnie az ukrán exportőröknek.

A 2016-os uniós-ukrán kereskedelmi szerződés módosítására azért volt szükség, mert egy ukrán termelő a szerződésben maradt kiskapu kihasználásával nagy mennyiségű csirkemellet exportált az unióba vámmentesen. Az EU korlátozza a vámmentesen behozható csirkemell mennyiségét, de a csontos csirkemell egy bizonyos fajtájára nem volt ilyen korlátozás.

Győri Enikő a jelentés ismertetésekor hangsúlyozta, hogy a módosítással az EU azt szavatolja, hogy az uniós termelők védettek legyenek a túlzott csirkemell-behozatal ellen. Ukrajnának a jövőben tisztességes szellemben kell együttműködnie az unióval. "Az ukrán exportőröket a teljes kereskedelmi egyezmény betartására kérem, amelybe az egészségügyi és növény-egészségügyi előírások tiszteletben tartása is beletartozik" – fogalmazott az MTI szerint a képviselő.

Az EP arra szólította fel Ukrajnát, hogy a megállapodás szelleme és betűje szerint járjon el, és a jövőben jóhiszeműen alkalmazza azt. A képviselők arra kérték az Európai Bizottságot, hogy kísérje kiemelt figyelemmel a megállapodás alkalmazását, illetve további megállapodásokban ne hagyjon lehetőséget a kreatív végrehajtásra. Az ukrán kormány már jóváhagyta a megállapodás módosítását, a jogszabálytervezet az ukrán parlament, a Rada ratifikációjára vár.

Az uniós parlament tájékoztatása szerint 2016 és 2018 között csaknem tizenötszörösére emelkedett az ukrán csontos csirkemell behozatala. Az ukrán csirkemell ára jóval az uniós alatt volt. Ukrajna az unió külkereskedelmének 0,9 százalékáért felelős. 2016-ban és 2017-ben az Ukrajnából behozott baromfihús az uniós baromfihús-összimport 1,1 százalékát tette ki. A módosított szerződés a tanácsi jóváhagyást és az ukrán ratifikációt követően lép életbe.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat