Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Új ajánlás a tudományosan megalapozott táplálkozáshoz - „Nourisment Table”

2025. március 20., 11:02

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában a „Nourisment Table” elnevezésű új táplálkozási ajánlással kapcsolatos legfontosabb információkat osztja meg. Az ajánlás a rugalmasságra helyezi a hangsúlyt és lehetővé teszi az egyének számára, hogy maguk válasszanak a tápanyagban gazdag, laktató élelmiszerek széles választékából. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkészítette és közzétette a „Nourisment Table” Táplálkozási Ajánlással kapcsolatos szakértői videó magyar nyelvű feliratozását.

Egy olyan korszakban, amelyet ellentmondásos étrendi tanácsok és fokozódó egészségügyi aggályok jellemeznek, vezető kutatók egy csoportja, élükön Frederic Leroy professzorral a Brüsszeli Szabadegyetemről (Vrije Universiteit Brussels) kidolgozta a „Nourisment Table” elnevezésű Táplálkozási Ajánlást. Ez az úttörő megközelítést alkalmazó új modell azt javasolja, hogy a hagyományos „egészséges táplálkozás” narratívától távolodjunk el és egy árnyaltabb, „megfelelő táplálkozás” koncepcióját helyezzük előtérbe.

A meglévő táplálkozási ajánlások több okból is problémásak lehetnek, többek között szükségtelenül előíró jellegük és az egyes feltételezéseiket alátámasztó bizonyítékok alacsony bizonyossága miatt. Indokolt lenne tehát újra a kielégítő táplálkozásra összpontosítani, amely sokkal összetettebb fogalom, mint amire általában az „egészséges táplálkozás” esetében utalnak. Az ember, mint mindenevő számos táplálkozási mintát és szokást alkalmazhat az optimális étrend biztosítása érdekében, olyan módszereket is, amelyek ellentétesek lehetnek a hagyományos táplálkozási irányelvekkel.

Az új táplálkozási ajánlás a tápanyagok minőségének fontosságát hangsúlyozza ahelyett, hogy túlságosan leegyszerűsített étrendi táblákat követnénk. Az új ajánlás figyelembe veszi a különböző kulturális és gazdasági háttereket és szilárd tudományos kutatásokra alapozva segíti az egyéni ételválasztást. A táplálkozási ajánlást úgy alakították ki, hogy olyan ismereteket biztosítjon, amelyek elősegítik a fogyasztók kielégítő, személyre szabott ételválasztását, valamint, hogy az befolyásolni tudja a jövőbeli táplálkozási politikákat, azaz segítsen alakítani azokat a szabályokat és irányelveket, amelyek meghatározzák, hogy milyen ételeket ajánlott fogyasztani a közegészségügy fenntartása szempontjából.

A teljes cikk ide kattintva tekinthető meg.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat