Új higiéniai útmutató a vendéglátás és az étkeztetés számára
2012. március 13., 12:24
Határidő előtt elkészült és nyilvánossá vált a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához összeállított útmutató (GHP Útmutató) - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH). Az anyag kidolgozásában a hivatal szakemberei mellett a vendéglátó szakmai szervezetek képviselői is részt vettek.
Az európai szinten is kiemelkedően átfogó GHP Útmutató azt a hiányzó láncszemet hivatott betölteni, amely az uniós, valamint a 2011-ben hatályba lépett új hazai szabályozás, illetve annak gyakorlati megvalósítása között biztosítja a kapcsolatot - közölte az MgSzH. A munka egyik első állomása a Vidékfejlesztési Minisztériumban tavaly szeptemberében tartott szakmai fórum volt. A munkában ezután az MgSzH mellett partnerként részt vettek a szakmai civil szervezetek is.Az ülések anyagait az MgSzH honlapján bárki megismerhette és véleményezhette, az észrevételeket pedig a soron következő ülésen tárgyalták meg a munkacsoport tagjai.
Az egységes alapelveken és gyakorlati tapasztalatokon alapuló javaslatokat megfogalmazó dokumentum célja, hogy közérthetően és életszerű példákkal illusztrálva segítse a rugalmas jogszabályi előírásoknak való megfelelést. Az útmutató a vendéglátásban és étkeztetésben dolgozóknak olyan konkrét kérdésekben is segítséget nyújt, mint például a létesítés követelményei, az étlaptervezés, a beszerzés, a tárolás, illetve az élelmiszerek szállítása, tárolása, hűtése, kezelése, csomagolása és jelölése. Az útmutató kiterjed a szükséges, de egyszerű dokumentálás, a dolgozói képzése és a kártevők elleni védekezés feltételeire is.
A munkacsoport tagjai országjáró rendezvénysorozatot indítottak, hogy minél szélesebb körben ismerhessék meg a vállalkozókkal az új útmutatót. A program folyamatosan bővül, a legfrissebb információk elérhetők az MgSzH és a szakmai szervezetek honlapján - közölte a hivatal.