Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Új készítményt engedélyezett takarmány-adalékanyagként az Európai Bizottság

2025. augusztus 1., 21:19

Baktériumokat tartalmazó készítményt engedélyezett takarmány-adalékanyagaként az Európai Bizottság. Az engedély minden haszonállatfajra vonatkozik.

Megjelentek az Európai Bizottság (EU) 2025/1465 és (EU) 2025/1468 végrehajtási rendeletei, amelyek két Enterococcust, egy Bacillus subtilist és egy Lentilactobacillust tartalmazó készítmény valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezését írják elő. Az engedély mindegyik anyagot a „technológiai adalékanyagok” kategóriába és a „szilázs-adalékanyagok” funkcionális csoportba sorolja.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megállapította, hogy az Enterococcus faecium ATCC 53519 és az Enterococcus faecium ATCC 55593 használata valamennyi állatfajra, a fogyasztókra és a környezetre nézve is biztonságos. A szóban forgó adalékanyagokat bőr- és szemirritálónak, valamint potenciális bőrszenzibilizálónak kell tekinteni, illetve légzőszervi szenzibilizálókként kell kezelni. A rendelet előírja továbbá, hogy a felhasználók a porképződés és belégzés kockázatának minimalizálására megfelelő szervezeti és műszaki intézkedéseket alkalmazzanak.

Az EFSA megállapította, hogy a Bacillus subtilis DSM 33862-t és Lentilactobacillus buchneri DSM 12856-ot tartalmazó készítményből álló adalékanyag használata valamennyi állatfajra, valamint a fogyasztókra és a környezetre nézve biztonságos, viszont potenciális bőr- és légzőszervi szenzibilizálónak kell tekinteni, és hogy a bőrön és a légutakon keresztüli expozíció minden esetben kockázatnak minősül. A Hatóság továbbá azt a következtetést vonta le, hogy a friss növényi anyagra vonatkozóan 1×108 CFU/kg minimális koncentrációban adagolva az adalékanyag potenciálisan növelheti a 32 % és 65 % közötti szárazanyag-tartalmú, friss növényi anyagból előállított szilázs aerob stabilitását.

A rendeletek teljes egészében kötelezőek és közvetlenül alkalmazandók valamennyi tagállamban az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetésüket (2025.07.23.) követő huszadik naptól.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat