Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Új szabályozás a transzzsírsavakra: a baromfihús és a tojás egészséges élelmiszer

2014. február 20., 16:18

Hatályba lépett Magyarországon az a rendelkezés, amely maximalizálja az egészségre káros transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben. A Baromfi Termék Tanács (BTT) felhívja a figyelmet arra, hogy a baromfihús és a tojás nem, illetve legfeljebb elenyésző mértékben tartalma transzzsírsavakat, így e szempontból is egészséges élelmiszereknek minősülnek.

Február 18-tól lépett hatályba az a rendelkezés, amely az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozik. A rendelet értelmében február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100

grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

A jogszabály tartalmaz egy 12 hónapos türelmi időt azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak. Az Európai Unióban Magyarország a harmadik olyan ország, ahol szabályozzák az élelmiszerek transzzsírsav mennyiségét.

A Magyar Közlönyben novemberben megjelent rendelet szerint a jogszabály azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.

A transzzsírsavak jórészt a növényi olajok hidrogénezése, keményítése során, valamint olajban való sütéskor keletkeznek, de előfordulnak a természetben is, például a kérődző állatok gyomrában. Ez utóbbiak bekerülnek a kérődző állat húsába, tejébe, az azokból készült tejtermékekbe. A transzzsírsavak nagyobb mennyiségben kedvezőtlen hatással lehetnek az egészségre, ugyanis emelik az összes és a rossz koleszterinszintet, viszont csökkentik a jó koleszterinszintet a szervezetben, ezáltal szerepük van az érelmeszesedés és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában.

A Baromfi Termék Tanács felhívja a figyelmet arra, hogy a baromfihús és a tojás nem vagy csak nagyon kis mértékben tartalmaz transzzsírsavakat, így e szempontból is egészséges élelmiszereknek minősülnek. A baromfipiaci szereplők bíznak abban, hogy a baromfihúsok és a tojás fogyasztása az azokból készült termékek transzzsírsav-mentessége miatt is előtérbe kerül - szögezi le a BTT.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat