Új szabályozás a transzzsírsavakra: a baromfihús és a tojás egészséges élelmiszer
2014. február 20., 16:18
Hatályba lépett Magyarországon az a rendelkezés, amely maximalizálja az egészségre káros transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben. A Baromfi Termék Tanács (BTT) felhívja a figyelmet arra, hogy a baromfihús és a tojás nem, illetve legfeljebb elenyésző mértékben tartalma transzzsírsavakat, így e szempontból is egészséges élelmiszereknek minősülnek.
Február 18-tól lépett hatályba az a rendelkezés, amely az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozik. A rendelet értelmében február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100
grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.
A jogszabály tartalmaz egy 12 hónapos türelmi időt azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak. Az Európai Unióban Magyarország a harmadik olyan ország, ahol szabályozzák az élelmiszerek transzzsírsav mennyiségét.
A Magyar Közlönyben novemberben megjelent rendelet szerint a jogszabály azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.
A transzzsírsavak jórészt a növényi olajok hidrogénezése, keményítése során, valamint olajban való sütéskor keletkeznek, de előfordulnak a természetben is, például a kérődző állatok gyomrában. Ez utóbbiak bekerülnek a kérődző állat húsába, tejébe, az azokból készült tejtermékekbe. A transzzsírsavak nagyobb mennyiségben kedvezőtlen hatással lehetnek az egészségre, ugyanis emelik az összes és a rossz koleszterinszintet, viszont csökkentik a jó koleszterinszintet a szervezetben, ezáltal szerepük van az érelmeszesedés és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában.
A Baromfi Termék Tanács felhívja a figyelmet arra, hogy a baromfihús és a tojás nem vagy csak nagyon kis mértékben tartalmaz transzzsírsavakat, így e szempontból is egészséges élelmiszereknek minősülnek. A baromfipiaci szereplők bíznak abban, hogy a baromfihúsok és a tojás fogyasztása az azokból készült termékek transzzsírsav-mentessége miatt is előtérbe kerül - szögezi le a BTT.