Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Újra az "egekbe szökik" a kukorica ára a chicagói tőzsdén

2011. április 5., 11:04

Több mint két és féléves csúcsra drágult hétfőn a takarmánykukorica a meghatározónak tartott chicagói tőzsdén, és már csak egy hajszál választja el a 2008-as élelmiszerválság idején elért ártól. Az ellátással kapcsolatos aggodalmak felerősödése miatt a befektetők vásárolnak, így további áremelkedést várnak a piacon.

A kukorica ára 7,45 dollár volt a meghatározónak tartott chicagói gabonatőzsdén bushelenként (egy bushel = 25,4 kilogramm), és ez a legmagasabb ár 2008 július óta. Akkor 7,65 dollárba került a kukorica.

Elemzők szerint az újabb drágulást az váltotta ki, hogy az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) a vártnál kisebb kukoricakészletekről számolt be, mert erőteljesen nőtt az állattenyésztők, a bioetanolgyártók és az importáló országok kereslete. Az amerikai készletek 15 százalékkal alacsonyabbak, mint tavaly, és fennáll a veszély, hogy egy esetleges termeléskiesés miatt a következő egy évben világszerte szűkössé válhat a takarmánykukorica kínálata.

A kukorica magával húzta a többi gabonaféle árát is: a búza 1,1 százalékkal drágult,7,68 dollárra bushelenként, a szója ára 0,6 százalékkal nőtt, 14,01 dollárra bushelenként.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat