Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Uniós biztos: az Európai Uniónak biztosítania kell az agrárágazat versenyképességét

2024. február 8., 10:24

Az EU-nak biztosítania kell, hogy az agrár-élelmiszeripari ágazat versenyképes maradjon, ugyanakkor tisztességes jövedelmet biztosítson az összes gazdálkodó, kis- és középvállalkozás számára - jelentette ki Maros Sefcovic uniós biztos Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén. Azért is fontos ez, hogy a szektor vonzó maradjon a gazdálkodók következő generációja számára.

A fenntartható és méltányosan javadalmazott uniós mezőgazdaságról szóló vitában Sefcovic elmondta: Európa büszke lehet agrár-élelmiszeripari ágazatára, amely nemcsak 450 millió európai és több millió Európán kívüli számára garantálja a jó minőségű élelmiszert. Felhívta a figyelmet azonban, hogy az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése, az erőforrások növekvő szűkössége, az ársokkok és az egyre élesebb verseny által jellemezhető globális piac óriási hatást gyakorol az agrárágazatra és a vidéki közösségekre.

"Az Európa utcáin tüntető gazdákból láthattuk, hogy sokan úgy érzik, csapdába estek, mert keresetük nem elégíti ki szükségleteiket. Ezért cselekednünk kell, hogy biztosítsuk az ágazat jövőjét, ahol a mezőgazdaság és a természetvédelem kéz a kézben jár, egyensúlyban van" - mutatott rá. Sefcovic szerint a mezőgazdaság és a környezetvédelem témája megosztottsághoz vezetett, ezért elengedhetetlen, hogy az összes érdekelt fél párbeszédet folytasson egy közös jövőkép meghatározása érdekében.

Az EU a stratégiai párbeszédet indított e célból, amelyben uniós szintű szövetségek és szervezetek vesznek részt, köztük számos európai csoportot képviselő ernyőszervezet. A gazdák és a vidéki közösségek számára elsőként az életszínvonal biztosítására kell összpontosítani. "Meg kell vitatnunk, hogyan aknázzuk ki a tudás és a technológiai innováció által kínált hatalmas lehetőségeket, és mozdítsuk elő az EU élelmezési rendszerének virágzó jövőjét a versenyképes világban" - tette hozzá.

A közös agrárpolitikán keresztül az EU költségvetése továbbra is támogatja a mezőgazdasági termelőket, ugyanakkor ez a pénz önmagában nem elég a kihívások megoldásához és az éghajlatváltozás kezeléséhez. "A gazdálkodók tudják, mit tesznek, és a mi feladatunk, hogy támogassuk őket zöldátállásban, a mezőgazdaságban alkalmazott összes jó gyakorlat kiterjesztésével. Gazdáink megérdemlik, hogy tisztességesen megéljenek. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha együtt dolgozunk az éghajlati és biodiverzitási céljaink eléréséért" - hangoztatta az uniós biztos.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat