Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Mezőgazdasági szolgáltatások BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum SGS - a világ vezető minőségellenőrző, ellenőrző, vizsgáló és tanúsító cége

Uniós előrejelzés az agrárpiacokról - A baromfiszektorban pozitív változások jöhetnek

2022. május 25., 09:32

Az Európai Bizottság mezőgazdasági főigazgatósága közzétette az EU mezőgazdasági piacainak rövid távú kilátásairól szóló legfrissebb előrejelzését. A jelentés kiemeli az alapvető élelmiszerbiztonsági, valamint az EU takarmány- és műtrágyaimporttól való függőségével kapcsolatos rendszerszintű aggályokat. A baromfiágazatban növekedés várható.

Miközben 2022 első negyedévében a legtöbb országban megkezdődött a COVID-19 világjárvány terjedésének akadályozása érdekében hozott korábbi korlátozó intézkedések feloldása, Ukrajna február 24-i orosz inváziója újabb megrázkódtatásokat okozott és bizonytalanságokat eredményezett a világban. A pandémia mellett az ukrajnai háború két éven belül a második olyan jelentős sokk, amely gazdasági visszaesést okoz az európai és közép-ázsiai régióban. Mindezek eredményeképpen 2022-ben a termelés 4,1 százalékkal csökkenhet, ami kétszer olyan súlyos visszaesés lehet, mint a COVID-19 világjárvány okozta 2020-as recesszió.

Az Európai Bizottság által közzétett, az EU mezőgazdasági piacainak rövid távú kilátásairól szóló előrejelzés is kiemeli, hogy Ukrajna orosz inváziója jelentős zavarokat okozott a globális mezőgazdasági piacokon, nagyobb bizonytalanságot teremtett a gabonafélék és olajos magvak jövőbeni globális rendelkezésre állásával kapcsolatosan, továbbá hozzájárult a COVID-19 világjárvány negatív hatásai miatt már egyébként is feszült piacokon kialakult instabilitáshoz – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Mindezek alapvető élelmiszerbiztonsági, valamint az EU takarmány- és műtrágyaimporttól való függőségével kapcsolatos rendszerszintű aggályokat vetettek fel, különös tekintettel az Ukrajnából, Oroszországból és Fehéroroszországból származó import tekintetében.

A jelenleg is folyó harcok és a fekete-tengeri kikötők blokádja miatti szállítási és logisztikai fennakadások várhatóan erősen befolyásolják Ukrajna jelenlegi és jövőbeli termelési kapacitását. Az újonnan kinevezett ukrán agrárminiszter jelezte, hogy az orosz invázió következményeképp várhatóan ─ a korábban előrejelzett 20%-os csökkenéssel ellentétben ─ 30-50%-kal kevesebb lesz az idei termés.

Ukrajna mezőgazdasági szektora számára éppen ezért célzott segítséget igényeltek többek között a vetőmagok, az inputanyagok és az állatgyógyászati készítmények biztosítása területén. A tengeri kikötők lezárása miatt pedig zöld folyosók kialakítását és a szállítási szabályok egyszerűsítését, valamint az állat- és növényegészségügyi előírások (SPS) átmeneti jelleggel történő enyhítését kérték. Az orosz hadsereg keleti átcsoportosítását követően Ukrajna középső és nyugati részein várhatóan hamarosan megindulhat a termelés.

Az EU-ban az idei és a következő gazdasági évben az élelmiszer, a takarmány és a műtrágya rendelkezésre állása egyelőre nem ad okot aggodalomra. Az unió ugyanis élelmiszerből nagyrészt önellátó, hatalmas agrár-élelmiszer-kereskedelmi többlettel rendelkezik, és egységes piaca várhatóan ismét bizonyítani tudja a jelenleg kialakult gazdasági sokkhatások elnyelésében betöltött szerepét.

Az ellátásbeli hiányosságok várhatóan csak a 2023/2024-es gazdálkodási szezontól válhatnak súlyossá, mindazonáltal a magas piaci árak és az inflációs trendek már jelenleg is több tagállamban jelentős élelmiszerár emelkedést eredményeznek, amely súlyosabb szociális problémák előjele lehet. Annak ellenére, hogy az EU-ban jelenleg még nem fenyeget élelmezésbiztonsági válság ─ ami elsősorban a kialakult helyzetre adott gyors szakpolitikai reagálásnak, a Közös Agrárpolitikának és a gazdálkodóknak köszönhető ─ jelen helyzetben azonban kiemelt jelentőséggel bír minden egyoldalú, kereskedelemtorzító intézkedés elkerülése, valamint ezzel egyidejűleg felértékelődik az összehangolt fellépés jelentősége.

Az állattenyésztési ágazatok közül kizárólag a baromfiszektorban várható pozitív irányú elmozdulás. A baromfihús-termelésben ugyanis ─ a magas inputárak és az orosz-ukrán válság negatív hatásai ellenére ─ kismértékű növekedés várható, de a madárinfluenza várhatóan továbbra is korlátozó tényező lesz. A magas árak eddig kompenzálták a növekvő költségeket az ágazatban, az EU-ban a brojlercsirke árának növekedése 2022 március közepéig éves összehasonlításban 26% volt. Az EU baromfihús exportjában is pozitív irányú visszarendeződés várható.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat