Uniós konzultáció az élelmiszerekkel érintkező műanyagokról
2019. február 25., 09:23
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (European Food Safety Authority, EFSA) nyilvános konzultációt indít az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagokban található flatátok kockázatértékelési tervezetéről.
A véleménytervezethez az EFSA „Élelmiszerrel érintkező anyagok, enzimek és élelmiszeripari segédanyagok” tudományos testülete (Food Contact Materials, Enzymes and Processing Aids, CEP) 50mg/kg tolerálható napi beviteli értékeket határozott meg négy összetevő esetében: dibutil-flatát, butilbenzil-flatát, dietil-hexil-ftalát és diizononil-ftalát. A becslések alapján az európai fogyasztók kombinált táplálkozási expozíciója az említett négy vegyületnél a meghatározott tolerálható napi beviteli érték kevesebb, mint negyede - beleértve az érzékeny fogyasztói csoportokat és a legrosszabb eseteket (worst-case scenario) is.
A közzétett anyaggal kapcsolatos véleményeket 2019. április 14-ig nyújthatják be az érdekelt felek.
További részletek az EFSA oldalán olvashatók.