Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

V. Németh Zsolt: meghatározó jelentőségű a területalapú támogatás

2011. április 18., 10:05

Meghatározó jelentőségű, hogy a gazdák április 8-ától benyújthatják kérelmeiket az egységes területalapú támogatásra - jelentette ki V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára. A május 16-ai beadási határidőig 180 ezer mezőgazdasági termelő élhet a lehetőséggel.

Az agrárium 300 milliárdos támogatási összegéből 240 milliárdot tesznek ki a területalapú támogatások - mondta az államtitkár. A lehetőség megnyílása óta a jogosultak 10 százaléka igényelte a támogatást.

Az államtitkár közlése szerint most zajlik a 2007-2013. közötti Új Magyarország Vidékfejlesztési Program félidei értékelése. Mára kiderült, hogy a pénzforrások 80 százalékát már korábban lekötötték, így az új kormány csupán 20 százaléknyi összeg felett rendelkezhet.

Az elmúlt években a pályázók öt százaléka vitte el az agrártámogatási összegek több mint 60 százalékát. Ez olyan koncentrációja a fejlesztésnek, amely "nem kívánatos és példátlan is az Európai Unióban" - vélekedett V. Németh Zsolt, megjegyezve, hogy "nem a nagyok ellen vannak, hanem a kicsiket is szeretnék segíteni".

A kisebb üzemméretű vállalkozások számára is igyekeznek támogatást nyújtani, így például az elkövetkező néhány hétben két pályázati kiírás is megjelenik a tárca gondozásában. Az egyik már e héten, és a mikro-vállalkozásokra vonatkozik, az összege pedig hétmilliárd forint, ezt az ötezer lakosnál kisebb, de nem városi településeken vállalkozók vehetik igénybe.

Nemsokára megjelenik a turisztikai beruházásokra vonatkozó pályázat is a szálláshelyekfejlesztésre és az idegenforgalmi attrakciók létesítésére. Különösen az agráriumhoz kapcsolódó fejlesztéseket (a gasztronómiát, a bor- és a sajtutakat, a lovasturizmust) támogatják majd. E célokra négymilliárd forint áll rendelkezésre.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat