Változik az élelmiszerek uniós jelölése - középpontban a fogyasztók
2011. november 24., 14:34
Fogyasztóbarát címkék kerülnek az európai élelmiszerekre, mert a tagállamok támogatták az élelmiszerek megjelöléséről szóló kompromisszumot, amely a magyar elnökség és az Európai Parlament (EP) között jött létre - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A tárca szerint a magyar európai uniós soros elnökség egyik jelentős sikerét az élelmiszerek címkézéséről szóló megállapodás képezi.
A VM tájékoztatása szerint az új intézkedések célja, hogy a fogyasztók könnyebben dönthessék el, mi az egészséges táplálék. Az élelmiszerek megjelöléséről szóló új uniós rendeletről június 29-én állapodtak meg, és már december 12-étől hatályba is lép. A vállalkozások az új szabályok átvételére három év átmeneti időt kapnak. A rendelet legnagyobb újítása a kötelező tápértékjelölés. Az élelmiszerek általános jelölését és a tápérték feltüntetését jogszabály határozza meg. Fontos újdonság még a csomagoláson a minimális betűméret bevezetése, valamint a friss húsoknál a származási hely kötelező megjelenítése.
A jobb olvashatóság érdekében szabályozták a betűnagyságot az élelmiszerek csomagolásán. A nyomtatott kis "x" betű magassága nem lehet kisebb 1,2 milliméternél. Több más olvashatósági kritériumot is megneveztek, például az éles kontrasztot a betűk és a háttér színe között, meghatározták a sortávolságot, a betűközöket, és a betűtípusok egyéb tulajdonságait.
Az előrecsomagolt élelmiszereken kötelező lesz feltüntetni bizonyos tápanyag-összetételi információkat, vagyis az energiaértéket és a zsír, a telített zsírsavak, a szénhidrátok, a cukrok, a fehérje és a só mennyiségét. Minden adatot meg kell adni 100 grammra vagy 100 milliliterre vetítve, és a ma is alkalmazott kiegészítő jelölésekre - hívja fel a figyelmet a VM.
Szigorúbbá válnak a fogyasztók félrevezetésének tilalmára vonatkozó előírások. Az úgynevezett helyettesítő élelmiszerek (utánzatok, imitátumok) jelölése kiemelt hangsúlyt kap. Ha az élelmiszerben egy szokásosan jelenlévő összetevőt helyettesítenek, a fogyasztó számára e tényt egyértelműen jelezni kell a termék megnevezésében (például sajt utánzatnál, milyen növényi zsiradék felhasználásával készült).
A fogyasztók jobb tájékoztatását szolgálja a friss húsoknál kötelezően alkalmazandó származási hely nevének kiírása, a már ma is kötelezően jelölt marhahús mellett a baromfi-, a sertés-, valamint a juh-, és a kecskehúst is jelölni kell majd. Az allergéneket vizuálisan is ki kell emelni a csomagoláson az összetevők felsorolásakor (vastag betű, más háttér, aláhúzás, stb.). Újdonság, hogy az allergének jelenlétét a nem előrecsomagolt élelmiszereknél - például éttermekben az étlapon - is a fogyasztó tudomására kell hozni.