Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Végleges adatok: 2,6 százalékra nőtt az infláció az euróövezetben

2024. június 19., 10:16

Az euróövezeti infláció 2,6 százalék volt májusban, meghaladta az áprilisi 2,4 százalékot - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Egy évvel korábban, tavaly májusban 6,1 százalékos volt az euróövezeti fogyasztói árindex. Havi összevetésben 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak májusban az áprilisi 0,6 százalék után.

Az Eurostat számításai szerint májusban az energiaárak 0,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, miután áprilisban 0,6 százalékos éves csökkenést jegyeztek föl.

Az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek árának éves növekedési üteme 2,6 százalékra lassult májusban az áprilisi 2,8 százalékról. A szolgáltatások májusban 4,1 százalékkal, áprilisban szerényebben, 3,7 százalékkal drágultak.

Az energia, élelmiszerek, alkoholok és dohánytermékek ára nélkül számított éves euróövezeti maginfláció 2,9 százalékra gyorsult az áprilisi 2,7 százalékról, ami 2022. február óta a legalacsonyabb volt. A havi szintű meginfláció 0,4 százalékra csökkent az áprilisi 0,7 százalékról.

Az EU 27 országában az éves áremelkedés májusban 2,7 százalék volt az áprilisi 2,6 százalék után, havi szinten 0,2 százalékkal nőttek az árak az EU-ban.

Lettországban nulla inflációt regisztráltak, Finnországban 0,4 százalék, Olaszországban 0,8 százalék, Litvániában 0,9 százalék volt az infláció. Legnagyobb mértékben Romániában 5,8 százalékkal, Belgiumban 4,9 százalékkal, Horvátországban pedig 4,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Németországban az éves infláció az áprilisi 2,4 százalékról 2,8 százalékra, Franciaországban 2,4 százalékról 2,6 százalékra, Spanyolországban pedig 3,4 százalékról 3,8 százalékra gyorsult.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat