Versenyhátrányt okoz a szigorú szabályozás az uniós baromfiszektorban
2014. október 27., 11:56
A harmadik országokban 20-30 százalékkal alacsonyabbak a baromfitermelési és -feldolgozási költségek, mint az uniós tagállamaiban - állapította meg Peter van Horne baromfiágazati szakértő az európai baromfifeldolgozók (AVEC) közelmúltbeli közgyűlésén.
A baromfiágazat számos országban meghatározó szerepet tölt be, és ezt az is mutatja, hogy termelési értéke 32 milliárd eurót tett ki 2012-ben, a foglalkoztatottak száma pedig meghaladta a 300 ezret. Az EU-ban ugyanakkor sok környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági és állatjóléti szabályozásnak kell megfelelni, amelyet egyes tagországokban nemzeti előírások is kiegészítenek.
Becslések szerint 2011-ben az uniós szabályozás pluszköltsége 5 százalékát tette ki a farmok termelési költségeinek, miközben a versenytársnak számító harmadik országokban egyáltalán nincs vagy nagyon kevés az ilyen jellegű szabályozás.
Az EU-ban viszonylag kicsi - körülbelül 5 százalékos - az gazdálkodók termelési költségei közötti különbség - állapította meg előadásában Peter van Horne. A harmadik országokról viszont elmondható, hogy egyértelműen alacsonyabbak a termelési és feldolgozási költségek. Brazíliában és Argentínában például 30 százalékkal, Ukrajnában és az USA-ban 20-25 százalékkal termelnek olcsóbban.
Az angol nyelvű, teljes előadás a következő linken érhető el.