Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Visszavonták a dioxinrendeletet, a termelők importdömpingtől tartanak

2011. február 11., 10:36

Visszavonta Kardeván Endre országos főállatorvos a Németországból érkező húsok magyarországi vizsgálatára vonatkozó, januárban hatályba léptetett dioxinrendeletet, amelyet előzőleg február 1-jén brüsszeli nyomásra már módosítottak. A tárca azzal indokolta a szerdai lépést, hogy a német hatóságok megfelelő hatékonysággal ellenőrzik az ottani takarmány-előállítókat és állattartó telepeket, és szűrik ki a dioxinnal potenciálisan szennyezett termékeket. A Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ) szerint viszont a visszavonás további jelentős veszteségeket okozhat a termelőknek, mert a német húsok dömpingáron érkezhetnek az országba. A Sákán Antal által vezetett szervezet szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) egy szakmapolitikai csatát elvesztett a dioxin-üggyel kapcsolatban.

A német dioxinvizsgálati intézkedések hatékonyságát a magyar ellenőrzési eredmények is alátámasztották - állítja a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Az eddigi hazai vizsgálat ugyanis nem találtak dioxinnal szennyezett német élelmiszert, ezért vonta vissza Kardeván Endre a 2/2011. számú, 2011. február 1-jén kelt határozatát.

A tárca szerint a magyar hatóságok legfontosabb feladata - az Európai Unió céljaival összhangban - a lakosság egészségének védelme, az élelmiszerekbe vetett bizalom fenntartása és megerősítése, ezért továbbra is fenntartják a szigorú vizsgálatokat. Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős hatóság a meglévő eszközrendszerével hatékonyan képes kiszűrni a külföldről származó szennyezett termékeket - szögezte le a tárca.

Az MSSZ ugyanakkor attól tart, hogy a visszavonás nyomán jelentős német behozatal indul meg. Sákán Antal a szervezet elnöke szerint a beszállítások további jelentős veszteségeket okozhatnak az állattartóknak, mert a német húsok dömpingáron érkezhetnek a hazai piacra. A VM egy szakmapolitikai csatát elvesztett a dioxinüggyel kapcsolatban - vélte a visszavonás kapcsán a szövetség elnöke.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat