Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum SGS - a világ vezető minőségellenőrző, ellenőrző, vizsgáló és tanúsító cége

Vízhiány Európában: focipályát alakítottak ki egy portugál folyómederben

2023. március 23., 14:47

Magyarországon természetesnek vesszük, hogy a víz korlátlanul rendelkezésre áll, de be kell látni, hogy ez nincs így - mondta V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára az M1 aktuális csatorna Ma este című műsorában.

A víz világnapja alkalmából az államtitkár rávilágított arra, hogy Európán belül is van olyan ország, ahol az ott élők megtapasztalják a víz hiányát. Egy portugál példát említett, ahol egy kiszáradt folyómedret futballpályának használnak. A tavalyi nyarat a magyar mezőgazdaság is megszenvedte az aszály miatt. Már nem lehet úgy gondolkodni, hogy a klímaváltozás majd az unokáinkra tartozik. Mindenki már a saját bőrén érzi. Ezért is találó a világnap szlogenje, hogy "Változtass most!" - tette hozzá.

A vízgazdálkodás jelenlegi legfontosabb feladata megtartani a vizeket. A vita a hogyan körül van. Nagyon fontos lenne megtartani a vizeket a tájban, a folyók holtágaiban. A szennyvíztisztás fontosságáról azt mondta: a háztartások 83 százaléka képes erre országosan, míg a városokban 90 százalék fölötti, szinte teljes ez az arány. Ugyanakkor 600-700 kis faluban még nincs szennyvízkezelés - hívta fel a figyelmet a további teendőkre, megemlítve, hogy léteznek új tisztítási technológiák, amelyekkel alkalmasak lennének arra, hogy a tisztított vizeket a mezőgazdaságban öntözésre használják.

Ezen a területen az "agrárium nagy bajban van" - jegyezte meg az államtitkár -, mert az Európai Unió nem támogatja az öntözőrendszerek kiépítését. Ezért erre "nemzeti forrást kell bevonni". Példaként hozta fel a Duna-Tisza közi homokhátságot, amelyet kritikus helyzetűnek mondott, úgy fogalmazva, "már megoldásért kiált".

El kell fogadni, hogy lesznek vízállásos területek, és nem szabad mindenhonnan levezetni a vizeket azért, mert azok ideig-óráig kárt okoznak - tette hozzá. Megemlítette azt is, hogy az ukrajnai háború óta megemelkedett energiaárak miatt sok vízközműcég kritikus állapotba került. Ezért az Energiaügyi Minisztériumban a februárban létrejött, önállóan működő víziközmű-ágazatért felelős államtitkárság feladatai közé tartozik az elmaradt rekonstrukciók pótlása.

Jelenleg a 95 ezer kilométernyi ivóvízvezeték 40 százaléka 40 évnél öregebb, ezért jelentős, 25 százalék körüli az elszivárgás miatti veszteség. Megengedhetetlen, hogy minden ötödik liter víz elvesszen - tette hozzá az V. Németh Zsolt.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat