Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

A Brehmből

A "buta liba" csúf ráfogás. A nagy Brehm megmondja, mi az igazság a ludak ügyében. "Hogy mi okból keveredtek a ludak az együgyűség hírébe, azt alig bírjuk fölfogni, mert a megfigyelésük az ellenkezőt tanusítja..."

"Valamennyijük óvatos és vad; a seregek őröket állítanak ki. Jól meg tudják különböztetni a vadászt és minden más, rájuk veszélyes embert a földmívestől vagy pásztortól. A fogságba hamar beletörődnek és rövid idő mulva nagyon megszelídülnek. A gúnár nagyon hű a párjához s ha a kotlásban nem is vesz részt, később az egész család vezére és őrzője. 6-12 vastaghéjú, többé-kevésbbé fénytelen, egyszínű tojásuk van. Körülbelül négy hét mulva kelnek ki a szép, lágy, szürkés pihével fedett fiak, melyek, ha fán születtek, onnan a földre ugranak. Első naptól kezdve gyorsan és ügyesen szaladnak, a vizen is épp annyira otthonosak és szüleik vezetésével azonnal az élelemkereséshez látnak. Oly gyorsan fejlődnek, hogy már mintegy két hónap multán szüleikhez hasonlókká és önállókká válnak; de azért sokáig szüleikkel maradnak, zárt családban."

Brehm: Az állatok világa; Lúd-formák (Anserinae)

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat