Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Hálaadásnapi töprengés

A Márton nap lehetne a mi Hálaadásnapunk, amikor minden(ki) magyar libát eszik. A hagyományok néha maguktól is létrejönnek, de azért érdemes segíteni nekik. George Washington is így gondolta.

1798. október 3-án George Washington proklamálta először egy nemzeti "Thanksgiving Day" megtartását, amikor is egyetlen amerikai asztalról sem hiányozhat a pulyka. Az alkalmat minden kormányzónak ki kellett hirdetnie, élénk sajtókampány indult a sokféle helyi hálaadási alkalmak egyesítésére. Lelkes aktivisták évtizedeken át küzdöttek a teljes társadalmat megérintő, eredetileg erőteljesen vallási tartalmú ünnepért. Törekvésük Abraham Lincoln támogatását is elnyerte, s a 19. század közepétől általános gyakorlattá vált a nemzeti ünnep megülése. A kialakult tradícióhoz azután már senkinek nem szabadott hozzányúlnia. Franklin D. Roosevelt a válság idején egy héttel előbbre helyezte volna a Hálaadást, hogy polgártársai kicsivel korábban kezdjék élénkíteni a gazdaságot, de az amerikaiak ezt az ötletet nem fogadták el. November negyedik csütörtökje 1941-ben lett törvénybe is foglalt ünnepnap az Egyesült Államokban.

Itt az idő, hogy párhuzamot vonjunk saját adottságainkkal. A pulyka ott, a liba nálunk tradíció, hozzánk tartozik, szerencsét hoz. Mi is szeretjük az asztal köré összpontosuló ünnepeket, amikor a család, a barátok összegyűlnek. A mi libánk a pulykához hasonlóan nagy madár, sokakat jóllakathat húsával, májával, zsírjával. És november 11-én, ha kicsit még távolabb vagyunk is az év végétől, azért elkezdhetjük a bemelegítést a karácsonyra. Ha jó az idő, még a szabadba is kimehetünk, hogy valamilyen fesztivál helyszínén kóstoljuk meg az újbort és az idei libát.

Ma Amerikában évente 50 millió pulyka bánja a Hálaadásnap erejét. Olyanok is nekilátnak ilyenkor a főzésnek, akikre az év többi napján nem ez jellemző. Ezért a legnagyobb amerikai pulykás cég, a Butterball ebben az időszakban non-stop segélyvonalat működtet, ahol folyamatos tanácsadással segíti a hatalmas, sülő pulykával birkózó háziasszonyokat.

Csináljunk ilyen ünnepet a Márton napból! Sem konyhai merészségben, sem libás szakmai tanácsokban nem lenne hiány.

George Washington ünnepi szárnyasért indul

George Washington ünnepi szárnyasért indul

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat