A csomagolt friss baromfi előnyei
A lédig, azaz nem csomagolt friss, előhűtött baromfi termékeket a vásárló az üzletek, áruházak húspultjainál dolgozóktól kérheti el, a csomagoltat elveheti maga a hűtőpultból. Utóbbit javasoljuk.
Mindenki biztonságot, garanciát vár el bármilyen húsáru megvásárlásakor. De a biztosítékokat már nem mindenki ugyanott keresi.
A lédig baromfit választók azt gondolják, hogy a húspultban jobban szemügyre tudják venni az árut, s a hentessel, kiszolgálóval folytatott párbeszéd megadhatja a döntéshez szükséges információkat. A lédig áru vásárlása gyakran összekapcsolódik a kisebb értékesítési helyek, a bizalmi vásárlási pontok keresésével (piac, hentes). Az áruhoz kapcsolt információ ügyében azonban érdemes valamit fontolóra venni. A legális forgalmazásban a lédig áru rendelkezik ugyan „útiokmányokkal”, de ezeket a vevőnek nem áll módjában ellenőrizni. Így éppen az hiányzik a személyes bizonyosság megszerzéséhez, amihez ez a fogyasztói csoport olyannyira ragaszkodik.
Azt, hogy a csomagolt baromfitermékek „papírjai” rendben vannak-e, maga a vásárló ellenőrizheti, amikor azonosítja a rajta lévő „Magyar baromf” védjegyet, megvizsgálja a csomagoláson a termék súlyát, s a lejáratra vonatkozó adatokat. Az információk tanulmányozása mellett persze magát az árut is alaposan szemügyre lehet venni, a fólián kitűnően át lehet látni, nincs titok a „másik oldalon” sem. A termék sérülésmentességének és tisztaságának biztosítására még nem találtak ki jobb megoldást, mint amilyen a korszerű tálcásfóliázott csomagolás. A nem csomagolt, azaz lédig áru, ha biztonságos helyről, megbízható termelőtől származik is, a szállítás, a rakodás és a pultba kerülés folyamata alatt, a legnagyobb gondosság mellett is elkerülhetetlen érintkezik a levegőben lévő baktériumokkal vagy porral, tehát szennyeződhet. A vákuumfóliás, a védőgázas, vagy a sztreccsfóliás kiszerelés ezzel szemben hathatós fizikai védelmet biztosít és napokkal hosszabbítja meg az eltarthatóságot. Igaz, hogy a becsomagolt terméket nem lehet közvetlenül megtapogatni, de igényes kereskedelmi vállalkozások a lédiget sem engedik fogdosni.
Tévhit, hogy a hentes személyes „jótállása” elegendő garancia, mivel az eladó nem látta, hogy hogyan készült a feldolgozott áru. A csomagolt baromfi biztonságos voltáért maga a feldolgozó és az őt ellenőrző hatósági állatorvos kezeskedik.
Tévhit, hogy a lédig frissáru „frissebb”, mint a csomagolt frissáru. A csomagolt áru lejáratának dátuma pontosan ellenőrizhetô a címkén, szállításának gyorsasága, gyakorisága nem különbözik a lédigétől.