Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Szigorúan ellenőrzött folyamatok

A piac-csarnok sokak számára meghitt körülményei élelmiszerbiztonsági szempontból csalókának bizonyulhatnak. A kereskedelmi láncok bizony sokkal szigorúbb technológiai fegyelmet, pontosabb bizonylatolást várnak el partnereiktől.

Szigorúan ellenőrzött folyamatok 1

A  pékáruknál  megszokott „olyan friss, hogy még meleg” ki­fejezés a baromfit illetően inkább ijesztően hangzik. Ilyen kellemetlenül meglepő termékek előállítására a kisebb vágóhidak képesek, míg a nagy feldol­gozóktól származó áru hűtött álla­potban kerül a kereskedelembe. Hűtéssel érhetjük el, hogy a 4 Cel­sius foknál nem melegebb baromf­ihús felszínén nem telepednek meg kórokozók, s a hús akár 5­-6 napig is eltartható. A 10 Celsius fok fölé melegedő baromfi eltarthatósága ellenben 24 óránál rövidebb időszakra zsugorodhat. Egyszerűen szólva: a hús megromlik.

Ennek elkerülése érdekében a korszerű technológiával feldolgo­zott baromfi hőmérséklete a munkafolyamat során nem emelkedik 4 Celsius fok fölé. Gyors becsoma­golása után 0 Celsius fokos hűtőraktárban helyezik el, ahonnan zárt rakodórámpán  keresztül  –  még mindig változatlan hőmérsékleten – jut a speciális hűtőkamionokba. Ezek szállítják el az üzletek, áru­házak szintén hűtött raktáraiba, on­nan pedig vagy a lédig hűtőpultok­ba, vagy a csomagolt  termékek önkiszolgáló pultjaiba kerülnek. A folyamat igen gyorsan zajlik: a korszerű körülmények között hét­főn reggel levágott baromfi kedden reggel már az üzletek pultjaiban várja a vásárlót.

A legkorszerűbb feldolgo­zók éppen azért vonultak ki a piacok és csarnokok ellátásából, mert hiányosságokat érzékeltek a rendszer átláthatóságában. Úgy látták, egyes helyeken a készletek feltöltésébe – a komoly nagykereskedők mellett– olyan vágó„üzemek”  is bekap­csolódhatnak,  amelyek  hatósági, például  állatorvosi  kontroll  nél­kül,  visszafogott  bizonylatolási hajlandósággal működnek. Már­pedig a nagy baromfifeldolgozók – szigorúan megfelelve a teljes nyomonkövethetőség és számonkérhetőség igényének –, „lazább” feltételek közé kereskedelmi kap­csolataikban sem bocsátkozhat­nak.

Biztonsági  szempontból az sem közömbös kérdés, hogy a baromfihúst nyílt téren, vagy zárt térben tárolják és árusítják. Zárt térben – üzletekben, áruházakban – pontosan szabályozott rágcsáló­- és  rovarvédelem működik, míg a nyílt terű árusítóhelyek jóval szerényebb hatásfokkal védekez­nek. A friss baromfin sétáló legyek képe senki számára sem vonzó.

Szigorúan ellenőrzött folyamatok 2

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat