Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Híreink

GMO-s repcevizsgálatok: minden tétel negatív volt - 2011.09.06.

Nem talált GMO-szennyezést egyetlen mintában sem a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a repce vetőmagok szaklaboratóriumi ellenőrzésekor - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A hazai vetőmag-forgalmazást szabályozó miniszteri rendelet értelmében július 15-től az Európai Unióból érkező vetőmagok Magyarországon csak akkor hozhatók forgalomba, ha rendelkeznek az EU bármely tagállamának akkreditált laboratóriumában kiállított, GMO-mentességet igazoló nyilatkozattal.

Tojótyúkok ketreccseréje: szeptemberben adhatók be a pályázatok - Bővíti a gépkatalógust a VM - 2011.09.05.

Szeptemberben nyújthatják be kérelmeiket a tojástermelők a tojótyúkketrecek korszerűsítésére kiírt pályázatra - hívja fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács (BTT). A fejlesztéseket - amelyeket az Európai Bizottság (EB) követel meg - a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 3 milliárd forinttal támogatja az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP). A közeljövőben várhatóan megjelenik a Magyar Közlönyben az a rendeletmódosítás, amellyel bővül a technológiafejlesztéseket szolgáló gépkatalógus.

Import szója helyett fehérjetakarmány algákból? - 2011.09.05.

Kiegészítő takarmányként a sertés- és baromfiágazatban lehetne hasznosítani a fehérjében gazdag algafajokat. A Debreceni Egyetem Agrár Gazdálkodástudományok Centruma (DE-AGTC) és a debreceni Monergo Kft. közös hároméves projektje a közelmúltban zárult le, amelynek során több tucat algafaj hasznosíthatóságát vizsgálták - mutatta be Vaszkó Gábor, a cég ügyvezetője a projekt eredményét.

Uniós agrártámogatások: továbbra is a KPMG marad a hazai igazoló szervezet - 2011.09.02.

Nyílt közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizetésének magyarországi igazoló szervét. Az eljárás eredményeként e feladattal ismét a KPMG-t bízta meg - közölte a könyvvizsgáló cég. A megbízást immár harmadik alkalommal nyerte el a KPMG, amely 2006 óta megszakítás nélkül látja el a feladatot.

Jelentősen emelkedtek az uniós tojásárak a bizottság jelentése szerint - 2011.09.02.

Jelentősen emelkedtek július-augusztusban a tojásfelvásárlási árak az Európai Bizottság jelentése szerint. A jelenlegi uniós átlagár száz kilogrammonként 117 eurót tesz ki és meghaladja az elmúlt öt év nyári időszakának átlagát. Ugyanakkor a tojástermelés idei jövedelmezősége így is elmarad majd az elmúlt évekétől.

Mától kell megfizetni az "egészségtelen" élelmiszerek utáni chipsadót - 2011.09.01.

Az üdítőitalok, energiaitalok, előrecsomagolt cukrozott sütemények, a sós snack és az ételízesítő után szeptember 1-től népegészségügyi termékadót, vagy közismertebb nevén chipsadót kell fizetni. Egyes források szerint az élelmiszergyártók kiskapukat keresnek, a határ menti településeken pedig visszaeshet a forgalom.

Szaktanácsadási támogatás: előfeltétel az ügyfélregisztráció - 2011.08.31.

A szaktanácsadási támogatás igénybevételének feltétele, hogy az ügyfél legkésőbb a kérelem benyújtásával egyidejűleg regisztráltassa magát a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv által vezetett ügyfél-nyilvántartási rendszerben - emlékeztet közleményében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). A regisztrációs kérelmet a G001 számú nyomtatványon kell benyújtani az MVH székhely/lakóhely szerint illetékes megyei kirendeltségeihez.

Európai agrár-érdekképviseletek: Magyarország alulreprezentált és súlytalan - 2011.08.31.

Alulreprezentált és súlytalan pozíciót foglal el Magyarország az európai agrár-érdekképviseleti szervezetekben - derült ki a közelmúltbeli egyeztetéseken. Wiktor Szmulewicz, az európai gazdaszervezetek szövetségének (COPA) alelnöke szerint a magyar agrárium szereplőinek azonnal létre kellene hozniuk egy brüsszeli irodát és megfelelő lobbistákat kellene foglalkoztatniuk. A nyugat-európai agrárszervezetek "kettős gondolkodását" nemcsak meg kell érteni, hanem meg is kell tanulni - hangsúlyozta Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke.

Állatjóléti támogatások: egy nap maradt a benyújtásra - Az NO125-ös nyomtatvány az érvényes - 2011.08.30.

Még egy napig - augusztus 31-ig - nyújthatók be az első és a második negyedévre vonatkozó állatjóléti támogatási igények a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A gazdálkodóknak kérelmeiket a N0125 számú nyomtatványon kell beadniuk. A régi nyomtatványon benyújtott vagy a határidőn túl beérkező igényeket az MVH érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

Veszélyben a növény - és állatfajok a globális felmelegedés miatt - 2011.08.30.

Becslések szerint a növény- és állatfajok csaknem egyharmadának kipusztulása várható világszerte, ha a várt ütemben folytatódik a globális felmelegedés - állítják német kutatók. A genetikai sokféleség csökkenése ennél is jóval drasztikusabb lesz.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat