Sok kihívásnak kell megfelelni a broilercsirke-termelésben
2018. május 22., 09:50
A modern broilercsirkék évente 0,5-0,75 nappal rövidebb idő alatt érik el ugyanazt a vágási súlyt – derült ki abból az előadásból, amelyet Dublecz Károly, a Pannon Egyetem egyetemi tanára tartott a május 10-én megrendezett Baromfi Világnapon. Az ágazatban számos kihívásnak kell megfelelni.
„Kihívások, új lehetőségek a broilercsirkék takarmányozásában” címmel tartott előadást Dublecz Károly a Baromfi Világnapon. Az egyetemi tanár szerint a modern broilerek évente 0,5-0,75 nappal rövidebb idő alatt érik el ugyanazt a vágási súlyt, így az utóbbi 10 évben ez körülbelül 5 százalékos genetikai előrehaladást jelentett.
A genetikai potenciál realizálását elsősorban a környezeti tényezők, az állategészségügyi helyzet és a takarmányozás színvonala határozzák meg. A fajták teljesítményjavulásában a genetika dominál (85-90%), a takarmányozás szerepe csupán 10-15%. A genetikai előrehaladással ugyanakkor csökken a csirkék ellenállóképessége, immunrendszerük gyengül és számos állategészségügyi probléma léphet fel.
A teljes előadás innen tölthető le.