Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Sok kihívásnak kell megfelelni a broilercsirke-termelésben

2018. május 22., 09:50

A modern broilercsirkék évente 0,5-0,75 nappal rövidebb idő alatt érik el ugyanazt a vágási súlyt – derült ki abból az előadásból, amelyet Dublecz Károly, a Pannon Egyetem egyetemi tanára tartott a május 10-én megrendezett Baromfi Világnapon. Az ágazatban számos kihívásnak kell megfelelni.

„Kihívások, új lehetőségek a broilercsirkék takarmányozásában” címmel tartott előadást Dublecz Károly a Baromfi Világnapon. Az egyetemi tanár szerint a modern broilerek évente 0,5-0,75 nappal rövidebb idő alatt érik el ugyanazt a vágási súlyt, így az utóbbi 10 évben ez körülbelül  5 százalékos genetikai előrehaladást jelentett.

A genetikai potenciál realizálását elsősorban a környezeti tényezők, az állategészségügyi helyzet és a takarmányozás színvonala határozzák meg. A fajták teljesítményjavulásában a genetika dominál (85-90%), a takarmányozás szerepe csupán 10-15%. A genetikai előrehaladással ugyanakkor csökken a csirkék ellenállóképessége, immunrendszerük gyengül és számos állategészségügyi probléma léphet fel.

A teljes előadás innen tölthető le.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat