Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Híreink

Német tojások: szerdára lehetnek dioxinvizsgálati eredmények - 2011.01.10.

Várhatóan szerdára születnek meg a dioxinvizsgálati eredményei azoknak a német jelzéssel ellátott tojásoknak, amelyekből az elmúlt héten vett mintákat egy hazai élelmiszer-áruházban a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH). A Baromfi Termék Tanács (BTT) különösen fontosnak tartja, hogy a külföldről származó termékek behozatalakor megfelelően működjön az úgynevezett előzetes bejelentési rendszer, amelyet a tavaly bevezetett másodlagos élelmiszervizsgálatok kapcsán léptettek életbe a hatóságok. A BTT szerint e rendszerre szükség van ahhoz, hogy biztonságossá váljon a magyar élelmiszerpiac.

Német dioxinügy: nagy a csábítás az irreális költségcsökkentésre - 2011.01.07.

A német dioxinügy ismét rávilágított arra, hogy a nagy európai élelmiszerbotrányok nem Magyarországon robbannak ki - fogalmazott Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. Hozzátette: a dioxinos szennyeződés hátterében az áll, hogy a takarmánykeverékek és az adalékanyagok ára ma magas, ezért nagy a csábítás arra, hogy a gyártók - olcsóbb alapanyagok felhasználásával - a termékek önköltségét megpróbálják csökkenteni. E probléma három-négy évenként rendszeresen felmerül az európai piacon - mondta az elnök.

Magyarországra nem érkeztek német dioxinos élelmiszerek - 2011.01.06.

Magyarországra nem érkeztek dioxinnal szennyezett német takarmányok és élelmiszerek - erről tájékoztatta az Európai Unió gyorsriasztási rendszere (RASFF) a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (Mébih). A németországi vizsgálatok eredményei ugyanakkor azt mutatták, hogy az ottani szennyezett tojások dioxinszintje megközelítette a maximálisan megengedett mennyiséget, de egyes esetekben a határérték négyszeresét is elérte. A tojótyúkok húsán végzett egyedi vizsgálatok eredményei ugyancsak emelkedett dioxinszinteket mutattak Németországban.

Az eredet-megjelölés egységes szabályozását kérik a fogyasztóvédők - 2011.01.05.

Egységes szabályozást kér a termékek származási helyére, eredetére vonatkozó megjelölések vonatkozásában a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, mert a jelenlegi előírások alapján a fogyasztók sok esetben nem tudják megállapítani a termékek származási helyét. A szövetség közleménye szerint annak érdekében, hogy a jövőben egységesen kötelező jellegű legyen a termékek csomagolásán a származási hely megjelölése, levélben keresik meg a parlament fogyasztóvédelmi bizottságát, és az illetékes minisztériumokat.

Értékesítené több romániai telephelyét az ABO csoport - 2011.01.04.

A magyarországi székhelyű ABO Csoport, amelynek Magyarországon, Szlovákiában, Romániában és Ukrajnában fő tevékenysége a gabonakereskedelem, valamint a malomipari és takarmányipari tevékenység, Romániában működő baromfivertikummal is rendelkezik.

Dioxinos tojás - Ezer farmot zártak be Németországban - 2011.01.04.

Németország Alsó-Szászország tartományában dioxin nyomokat találtak a tojásokban, emiatt elővigyázatosságból bezártak ezer agrárvállalkozást. Az érintett baromfitermelő gazdaságoknak, valamint sertés- és pulykatenyésztőknek megtiltották a tojás és a hús eladását - jelenti a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Emellett Németország más szövetségi tartományaiban is megtiltották a gazdáknak termékeik értékesítését.

Csúcsra szökött az európai búzaár az ausztrál árvíz miatt - 2011.01.03.

Csúcsra emelkedett az európai malmi búza jegyzése, mert az ausztráliai árvíz komoly szállítási fennakadást okozott és tovább növelte a globális gabonaellátást övező aggodalmakat.

Élelmiszer-ellenőrzések: fél év alatt 2,5 millárd forint bírságot szabott ki az MgSzH - 2010.12.30.

Összesen 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki az élelmiszerpiaci visszásságok miatt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) az elmúlt fél évben. A hivatal munkatársai csaknem 50 ezer ellenőrzést végeztek. Ezeket részben a szokásos éves terv, részben a július 20-tól lehetséges másodlagos élelmiszervizsgálatok részeként hajtották végre. Utóbbiaknál a legkirívóbb eset az a német szállítmány volt, amelyben antibiotikummal szennyezett sertésfejeket találtak.

Meghosszabbította a gabonakiviteli kvótát az ukrán kormány - 2010.12.29.

Az ukrán kormány március 31-ig meghosszabbította az eredetileg az idei év végéig szóló gabonakiviteli kvótát, amelyet azonban 1,5 millió tonnával megnövelt. Október közepén az ukrán kormány különböző gabonafajtákból összesen 2,7 millió tonnás gabonakiviteli kvótát vezetett be. Az akkori döntés szerint 2 millió tonna a kukoricára, félmillió tonna a búzára, és 200 ezer tonna árpára vonatkozott az exportkvóta.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat