Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Híreink

A magyar elnökség figyel a ketreces tojótyúktartásra - 2011.02.22.

Nagy figyelemmel kezeli a magyar uniós elnökség a tojótyúkok jólétével kapcsolatos EU-s szabályozást - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Ennek oka, hogy az év végén lejár egy fontos intézkedés bevezetésének határideje. A jövő év elejétől az unióban a baromfitartóknak már az új előírásoknak megfelelő ketreceket kellene alkalmazniuk, de a feltételeknek ma még számos tagállamban (köztük új tagországokban) sok gazdálkodó nem tud eleget tenni.

Nehéz évre számít a takarmányárak miatt az Y Pulyka Kft. - 2011.02.21.

Nehéz évre számít az idén a magas takarmányárak miatt a sásdi Y Pulyka Kft. - jelentette ki Horváth Lajos, a vállalat ügyvezető igazgatója. Az eltúlzott áfakulcs, a termelésfinanszírozás bizonytalansága és a kiszámíthatatlan forintárfolyam szintén ágazati nehézségeket okozhat. Az emelkedő takarmányárak részbeni kompenzálására tovább kellene emelni a pulyka- és a csirkefelvásárlási árakat.

Ötödével nőhet a világ gabonakereslete 2020-ra - 2011.02.21.

Összesen 20 százalékkal növekedhet 2020-ra a világ gabonakereslete a 2009-es szinthez képest, és eléri majd a 2,65 milliárd tonnát - áll a japán mezőgazdasági minisztérium előrejelzésében.

Nem szerez tulajdonrészt a Cargill a Szekszárdi Növény Zrt.-ben - 2011.02.18.

Mégsem vásárol részvényeket a Cargill Magyarország Zrt. a Szekszárdi Növény Zrt.-ben - jelentette be a Cargill. A tulajdonszerzésről szóló tárgyalások nem vezettek eredményre, ezért a cég lezárta az egyeztetéseket. A tavalyi nyilatkozatok szerint kisebbségi pakett megvásárlásáról lett volna szó.

A VM állattenyésztési támogatások meghirdetését ígéri - 2011.02.17.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) dolgozik azon a konstrukción, amelynek révén az állattenyésztők olcsó forgóeszközhitelekhez juthatnak takarmányszükségletük megvásárlásához - jelentette ki Feldman Zsolt, a VM helyettes államtitkára sertéstenyésztők előtt. Ígérete szerint a tárca meghirdeti a korábban megígért - hullaártalmatlanítási, állatjóléti és állatbetegségek elleni - támogatásokat is.

Közös hatósági razziák a feketegazdaság visszaszorításáért - 2011.02.17.

Összehangolt ellenőrzéseket tartanak a közeljövőben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH), illetve a megyei kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának szakemberei, hogy kiszűrjék a baromfipiacon engedély nélkül tevékenykedő üzemeket, az áfa-csalókat, illetve a fogyasztókat megtévesztőket - határozták el az illetékes hatóságok a Baromfi Termék Tanács (BTT) kezdeményezésére. A BTT már tavaly indítványozta, hogy a törvényes keretek között működő vállalkozások megmaradási esélyeinek növelésére, az azonos versenyfeltételek megteremtése, az élelmiszerbiztonság növelése és a fogyasztók érdekeinek védelme érdekében az ellenőrzésre jogosult hatósági szervezetek folyamatosan összehangolt ellenőrzéseket végezzenek. Ennek keretében 2010. december 16-án a vám- és adóhatóság, a fogyasztóvédelmi hatóság és az MgSzH közös ellenőrzést végzett a budapesti vásárcsarnokban, elsősorban az ott forgalmazott baromfitermékek körében. Az ellenőrzés eredményes volt, többek között egy kamionnyi lengyel eredetű, számla nélküli baromfihúst foglaltak le.

Bővítette ügyfélszolgálatát és hírlevélben is informál az MVH - 2011.02.16.

Hírlevél-szolgáltatást indított a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), hogy a gazdálkodók már ezen keresztül is értesülhessenek az agrártámogatásokkal kapcsolatos legfontosabb aktuális információkról - áll az MVH közleményében. A hivatal hatékonyabb tájékoztatást ígér, ennek érdekében átalakította és bővítette ügyfélszolgálatát is.

Növelni kellene a baromfiágazati állatjóléti támogatásokat - 2011.02.15.

Kezdeményeznie kellene a kormánynak Brüsszelben, hogy a jelenlegi 4 milliárd forintnál nagyobb éves állatjóléti támogatást kaphasson a hazai baromfiágazat a nehéz piaci helyzet miatt - közölte Csorbai Attila, a BTT igazgatója. A terméktanács azt is sürgeti, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ne csak a tavalyra járó állatjóléti összegeket utalja ki 2011-ben, hanem - negyedéves bontásban - az idei támogatások folyósítását is hozza előre a jövő évre tervezett kifizetések helyett.

Emelkedő élelmiszerárak mellett olcsóbb a tojás, mint egy éve - 2011.02.15.

A fogyasztói árak az idén januárban 4,0 százalékkal emelkedtek az előző év januárjához viszonyítva, és 0,7 százalékkal haladták meg a tavaly decemberi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az inflációt főként az üzemanyagok és az élelmiszerek drágulása húzta felfelé. Tavaly decemberhez viszonyítva a legnagyobb mértékben - 1,9 százalékkal -az élelmiszerek árai emelkedtek. Az idényáras élelmiszerek , azaz a burgonya, a friss zöldség és gyümölcs ára 8,5 százalékkal nőtt, a cukoré 8,2, az étolajé 4,1, a liszté pedig 3,3 százalékkal emelkedett. A szalámi, szárazkolbász, és sonka ára, valamint 2,6 százalékkal volt magasabb, mint decemberben. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal drágultak.

Termelői összefogással épül baromfifeldolgozó üzem Pacsán - 2011.02.14.

Csaknem másfél milliárd forintos beruházással és termelői szerepvállalással kezdődött meg egy baromfifeldolgozó üzem építése a Zala megyei Pacsán. A beruházást végző Zalai Baromfifeldolgozó Kft. 90 pulyka- és 30 csirketartó vállalkozás összefogásával építi meg a pacsai üzemet.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat