Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Mezőgazdasági szolgáltatások BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum SGS - a világ vezető minőségellenőrző, ellenőrző, vizsgáló és tanúsító cége

Híreink

Hungarikummá nyilvánítják a libamájat és a libatollat - 2010.08.31.

Hungarikummá nyilvánítja a libamájat és a magas pehelytartalmú libatollat a már készülő új törvényi szabályozás - derült ki a Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közötti egyeztetéseken. A parlament várhatóan december elején tárgyalja meg a hungarikumokról szóló törvényt, amelynek első termékcsoportjában a "magyar libamáj" és a "magas pehelytartalmú magyar libatoll" is helyet kap majd. A BTT szakértői szerint a változtatással e két termék megfelelő rangra emelkedik és az eddigieknél jóval komolyabb hazai védettséget kap.

Tyúkólakban garázdálkodtak a kiszabadult görög nyércek - 2010.08.30.

Ötvenezer nyércet szabadítottak ki ismeretlen tettesek Görögországban egy tenyésztelepről a közelmúltban. Azóta a ketrecben nevelt nyércekből a becslések szerint már 15 ezer pusztult el a szabadban. A kánikulában az önmagukat ellátni képtelen állatok szomjan vesztek. A "szöktetést" a közeli város Kastoria lakosai észlelték először, mivel a táplálékot kereső ragadozók nagy érdeklődést tanúsítottak tyúkóljaik iránt.

Pasztörizálják a szalmonellás étkezési tojásokat az USA-ban - 2010.08.27.

Megsemmisítés helyett pasztörizálják az Egyesült Államokban azt az 550 millió tojást, amelyet az elmúlt napok szalmonellajárványa miatt vontak ki a forgalomból. A Wright County Egg és Hillandale Farms által előállított, szalmonellagyanús tojásokat az amerikai mezőgazdasági minisztérium által felhatalmazott cégek vásárolták fel. A mintegy 50 "tojástörő" üzemben a héjat eltávolítva hőkezelik a tojások belsejét, amit aztán élelmiszeripari alapanyagként, különböző formában hasznosítanak. A naponta csaknem kétmillió tojást előállító Hillendale Farms a fertőzés okának hatósági megállapításáig felfüggesztette a friss tojás forgalmazását.

Szalmonellaügy: támogatásokkal megelőzhetők az amerikaihoz hasonló járványok - 2010.08.26.

Magyarországon nem volt olyan méretű szalmonellajárvány, amely a napokban az USA-ban robbant ki - mondta Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. A biztonság növeléséhez alapvetően hozzájárult, hogy a gazdálkodók az elmúlt négy évben az árutojás-termelő baromfiállományok szalmonella elleni védőoltási költségeihez száz százalékos támogatást kaptak. A kiadásokat 50 százalékban az unió, 50 százalékban a hazai költségvetés finanszírozta, az idén azonban egyelőre hiányoznak a nemzeti források.

Feketegazdaság: a zugvágók és a garázsvágók a legveszélyesebbek - 2010.08.25.

A zugvágókból és a garázsvágókból származnak azok a termékek, amelyek teljesen illegálisan jutnak el a fogyasztókhoz - derül ki a Baromfi Termék Tanács (BTT) tapasztalataiból. A "mély feketekereskedelem" aránya a 15-18 százalékra tehető összes számla nélküli forgalom egytizedét érheti el. A fekete- vagy mélyfekete gazdaság fogalma a BTT szerint azt takarja, amikor a termék az előállítási és értékesítési láncban sehol sem találkozik hatósági ellenőrzéssel, azaz nemcsak a felneveléshez használt napos alapanyagot és takarmányt szerzik be számla nélkül, hanem a vágást és az értékesítést is teljesen illegális módon hajtják végre.

Januártól legalább 16-18 százalékra kellene csökkenteni a baromfitermékek áfáját - 2010.08.24.

A mai 25 százalék helyett rövid időn belül 8-12 százalékos áfakulcsot kellene bevezetni az alapvető baromfihúsokra és húskészítményekre - állítja Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. Szerinte a jelenlegi költségvetési realitások figyelembe vételével e mértéket két-három év alatt lépcsőzetesen lehetne elérni. Indulásként - 2011. január 1-től - a kulcsot legalább 16-18 százalékra kellene csökkenteni és ezt követően évente minimum 3 százalékos mérséklést kellene végrehajtani.

5 millió € helyett 560.000 € áll csak rendelkezésre – lemondunk 2 millió euróról? - 2010.08.23.

A hazai baromfiszektorban dolgozók tisztában vannak azzal a minőségi követelménnyel, hogy a piac elvárja a kórokozóktól mentes, egészséges baromfihúst, valamint tojást. Megoszlanak a vélemények az egyes korokozók fertőzési képességeiről, a mentesítési metodikákról, azzal azonban mindenki tisztában van, hogy a tenyészállományok mentesítése (vakcinázás) nélkül nem lehet negatív napos állományt előállítani, s mivel ez az összes termékpálya alapanyagainak Alfája és Omegája, a bizonytalan alapanyag gyakorlatilag a teljes termékpályát megbéníthatja.

Élelmiszerbajnokság a világtalálkozón: a Master Good és a libakolbász volt a legjobb - 2010.08.23.

A kisvárdai Master Good Kft. Tanyasi csirke termékcsaládja nyerte az élelmiszerbajnokságot a baromfihús kategóriában az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozón. A baromfi húskészítmények között Balatoni József kisteleki vállalkozó csípős libakolbásza lett a legjobb.

Közvetlenül sem az uniót, sem Magyarországot nem érinti az orosz gabonastop - 2010.08.19.

Nem érinti közvetlenül az Európai Uniót az orosz gabonakivitel közelmúltbeli leállítása, mert minimálisnak tekinthető az unióba tartó orosz kivitel - vélte az Európai Bizottság egyik szóvivője. Az EU évente kevesebb mint egymillió tonna gabonát importál Oroszországból, miközben belső termelése megközelíti a 300 millió tonnát.

Árvíz és a baromfi - 2010.08.18.

Bizony sok a baj. Az idei évben lehullott óriási mennyiségű csapadék hatására elsősorban az ország északi és északkeleti megyéiben a kis patakok és folyók a hírekben hallott településeken óriási károkat okoztak a lakóépületekben, de a csapadék várhatóan komoly károkat okoz a növénytermesztésben is.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat