Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Híreink

Ismét felfelé indultak az európai búzaárak - 2011.03.17.

Miután kedden hat havi mélypontjára süllyedt, szerdán öt százalékot meghaladóan emelkedett az európai határidős búzaár. A piaci korrekcióval gyakorlatilag visszaállt az az árszint, ami a japán természeti katasztrófa nyomán indult eladási hullám előtt jellemezte az európai határidős búzapiacot. A malmi búza ára több mint 5 százalékkal, 10 euró felett nőtt keddhez képest, és 213-214 euró körül mozgott a párizsi Euronexten.

Kék szám helyett egyszerűsített Call Center az MVH-nál - 2011.03.16.

Egy hónapja kibővített létszámú telefonos ügyfélszolgálatot üzemeltet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). A megújított Call Center jelenlegi és a korábbi működése közötti alapvető különbség, hogy az ügyfélszolgálat a beérkező hívásokat nem a központi és megyei ügyintézők között osztja meg, hanem a hívások mindig a központba érkeznek, és ha szükséges, továbbítják a kért megyei kirendeltségre. Ezzel elkerülhetőek a félreértések, és az ügyfél kérdésére biztosan a területileg illetékes szakreferens válaszolhat. Az egyszerűsített hangmenü is garantálja az egységes tájékoztatást - állítja a hivatal.

Árcsökkenést okozott a búzapiacon a japán földrengés - 2011.03.15.

Az európai piacon mértékadó párizsi árutőzsdén három és félhavi mélypontját érte el a búza szabadpiaci ára a pénteki japán földrengés miatt. Az irányadó májusi határidőre hétfőn tonnánként 215,75 euróra csökkent a malmi búza árjegyzése: ez 7,25 euróval, azaz 3,25 százalékkal alacsonyabb a pénteki záróárnál. A búzaár napon belüli mélypontja 214,50 euró volt, ilyen szinten utoljára tavaly november végén volt a búza ára.

A kereskedők pontosítanák a magyar termék rendeletet - 2011.03.15.

Továbbra sem lesz egyértelmű a vásárlók számára, mi nevezhető magyar eredetnek, ha a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) társadalmi vitára bocsátott, a magyar termék meghatározására irányuló rendelettervezete válik hatályossá, ezért azt pontosítani kellene - véli az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). A magyar termék meghatározásáról szóló VM-rendelet vitára bocsátott tervezetében nincs a vásárlók igényeinek és érdekeinek megfelelően elkülönítve a magyar eredet meghatározása, mivel a külföldi alapanyagból itthon készített termék továbbra is minősíthető magyar eredetűnek - állítja az OKSZ. A különbségtétel mindössze a legalább 95 százalékban hazai alapanyagból készített élelmiszerekre terjed ki, "100 százalékban magyar" minősítéssel. Az OKSZ szerint így a vásárlók továbbra sem igazodhatnak el a minősítések rendjében, hiszen ha azt olvassák egy termékjelölésen, hogy magyar eredetű, akkor a hazai alapanyag kínálatát várják el.

Nyereségesen működik a most húszéves Tranzit-Ker - 2011.03.11.

Az európai libatenyésztésben piacvezető szerepet tölt be és a magyar víziszárnyas-tenyésztésben is az első helyen áll a debreceni Tranzit-Ker Kereskedelmi Zrt. A húsz éve alakult cég éves szinten 15 milliárd forintos árbevételt ért el - mondta el Szabó Miklós, a cég vezérigazgatója.

Fizeti a VM az állatjóléti és az állategészségügyi támogatásokat - 2011.03.11.

A tavalyról járó baromfiágazati állatjóléti támogatásokat április 15-ig, az elmúlt évben elmaradt állategészségügyi prevenciós összegeket pedig négy-hat héten belül fizeti ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - derült ki a tegnapi termékpálya-bizottsági ülésen. A VM hozzájárult ahhoz, hogy a 15 milliárd forintos új MFB-s takarmányvásárlási hitelt a baromfipiaci integrátorszervezetek is igénybe vehessék.

Ángyán: kiszűrik azokat, akik jogtalan támogatásokat kapnak - 2011.03.11.

Kiszűri a kormány azokat, akik az agrártámogatásokat jogosulatlanul veszik igénybe - jelentette ki Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára. Bejelentése szerint az ehhez szükséges listát már összeállította a tárca. "Még mindig maffiahálózatok irányítanak, amelyek az elmúlt hatvan évben szerveződtek és telepedtek rá a mezőgazdaságra" - állította.

Kevés jutott az állattenyésztőknek a 40 százalékos termelőiár-növekedésből - 2011.03.10.

Idén januárban 39,6 százalékkal volt magasabb az agrártermékek termelői-árszintje az egy évvel korábbihoz képet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezen belül viszont nagy az eltérés: a növényi termékek árszínvonala 57,6, az élő állatok és állati termékeké viszont csupán 10,5 százalékkal emelkedett.

Készül az új Magyar Élelmiszerkönyv – a magasabb minőség segítése a cél - 2011.03.09.

Már folyik a Magyar Élelmiszerkönyv szabályrendszerének átalakítása - jelentette be Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. A szabályozás kiegészül a magyar hagyományokra, illetve a magasabb szintű elvárásokra alapozott önkéntes rendszerrel, az úgynevezett emelt szinttel.

Konzultációt kezdeményez a BTT a trágyaelhelyezési visszásságok miatt - 2011.03.09.

Konzultációt kezdeményez a Baromfi Termék Tanács (BTT) a Vidékfejlesztési Minisztériumnál (VM) annak érdekében, hogy tisztázni lehessen a trágyaelhelyezéssel és trágyatárolással kapcsolatos mai visszásságokat. A közelmúltban egy dunántúli baromfitermelő vállalkozás működését az illetékes állatorvos azért nem engedélyezte, mert az érintett telepet járványveszélyesnek ítélte a trágyatárolók szabályszerű megépítése után.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat