Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Híreink

Húsvét előtt fokozottan ellenőrzik az élelmiszereket a hatóságok - 2011.04.05.

Megkezdték a hatóságok a húsvét előtti fokozott élelmiszerellenőrzéseket a hazai piacon - jelentette be Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Az ellenőrzés célja, hogy minél kevesebb olyan élelmiszer jusson a fogyasztókhoz, amely gondot okozhat. Ezért összehangolt, átfogó vizsgálatokat tartanak a kereskedőknél az élelmiszer-előállítóknál és a raktárakban.

Újra az "egekbe szökik" a kukorica ára a chicagói tőzsdén - 2011.04.05.

Több mint két és féléves csúcsra drágult hétfőn a takarmánykukorica a meghatározónak tartott chicagói tőzsdén, és már csak egy hajszál választja el a 2008-as élelmiszerválság idején elért ártól. Az ellátással kapcsolatos aggodalmak felerősödése miatt a befektetők vásárolnak, így további áremelkedést várnak a piacon.

Baromfitetemek Vas megyében - A főállatorvos szerint nincs járvány - 2011.04.04.

Több száz baromfitetemet találtak a napokban Szombathely határában, a Zanat és Söpte között vezető úthoz közel egy elhanyagolt területen - közölte a Vas megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága. Az elhullott tojótyúkok eredetét vizsgálják, de az állategészségügyi hatóság szerint nem kell tartani járványtól. A tyúkok elhullását ugyanis nem valamiféle vírus, hanem valószínűleg valamilyen tartási, takarmányozási hiba, esetleg bakteriális fertőzés okozhatta.

Termelői csoportok: a közeljövőben határozatokat hozhat az MVH - 2011.03.31.

A közeljövőben várhatóan meghozza a határozatokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az agrárgazdasági termelői csoportok támogatásáról. Ehhez azonban a Vidékfejlesztési Minisztériumnak (VM) biztosítania kell a szükséges forrásokat. A szervezetek létrehozásukhoz és működtetésükhöz kaphatnak forrásokat legfeljebb öt éven keresztül az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból (ÚMVP).

Az ÚMVP-ből csoportosítana át az állattenyésztőknek Gőgös Zoltán - 2011.03.31.

Friss forráshoz juthatnának az állattartók, ha a kormány forrást csoportosítana át számukra az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) II-es tengelyére szánt pénzekből, az agrár-környezetgazdálkodás támogatására szánt keretből. Ezzel szerinte például a sertéstartók mostani, kilónként 60 forintos veszteségét a felére lehetne mérsékelni. Szerinte az állami gabonavásárlásnak nem lenne árfelhajtó szerepe a piacon, sőt úgy vélte, hogy egy nagyobb mennyiségű állami vársárlás inkább csökkentené az árakat. Egy esetleges támogatási előlegfizetési kérelmet pedig az Európai Bizottság döntésével kellene megerősíttetni, mivel így 80 százalékos mértékű lehetne az előleg 50 százalék helyett.

Áfacsökkentést akarnak a nem tüntető sertés-szakmai szervezetek is - 2011.03.30.

Nem az utcán, hanem tárgyalásos úton kívánja megoldani a sertéságazat problémáit a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ), a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete és a Sertés Lobbi Társaság - áll a MÁSZ állásfoglalásában, amely a Sákán Antal vezette Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ) budapesti tüntetésére is utal. A szervezetek szerint azonban minél hamarabb ki kell fizetni a piaci szereplőknek járó állami támogatásokat és dönteni kell a sertéshúsok áfacsökkentéséről is.

Állategészségügyi és ártalmatlanítási támogatások: megjelentek a rendeletek - 2011.03.29.

Megjelentek az idei állategészségügyi támogatásokról és az állati hullák ártalmatlanításáról szóló rendeletek a Magyar Közlönyben. A baromfiágazat állategészségügyi költségtérítésként 1350 millió forintot kaphat, az állati hullák ártalmatlanítására pedig összesen 2,5 milliárdot vehetnek igénybe az állattenyésztési ágazatok. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a jövő héten megkezdi a tavalyi baromfiágazati állatjóléti támogatások kifizetését is.

A vidéki pályázóknak kedvez az Új Széchenyi Terv - 2011.03.29.

Előtérbe kerültek a vidéki pályázók az Új Széchenyi Tervben (ÚSZT) az ország fejlettebb, központi régiójában tevékenykedő vállalkozásokkal szemben - közölte a 4 Tender Hungary Kft. pályázati tanácsadó cég. A társaság szerint jelentős változás, hogy az elmúlt évek egyik legnépszerűbb, képzésekkel kapcsolatos pályázatánál a budapesti és Pest megyei cégeket kizárták, míg a vidéki vállalatok akár 100 százalékos támogatás mellett pályázhatnak. Mint ismert, a mezőgazdasági vállalkozások az ÚSZT-ben nem vehetnek részt.

Demonstrálnak a sertéstartók: fekete zászlók a Kossuth téren - 2011.03.28.

Figyelemfelhívó demonstrációt tartanak március 30-án a sertéstartók a budapesti Kossuth téri Rákóczi szobor előtt - jelentette be Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének (MSSZ) elnöke. A "fekete zászlós" megmozdulás célja, hogy felhívja a figyelmet az abrakfogyasztó ágazatok tarthatatlan helyzetére - hangsúlyozza közleményében az MSSZ.

Az idén 3,4 százalékkal nőhet a búzatermelés a FAO szerint - 2011.03.25.

Az idén várhatóan növekszik a világ búzatermelése - derül ki az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) első idei becsléseiből. Mivel azonban a termelés nem tud lépést tartani a kereslet bővülésével, az ellátási feszültségek továbbra is fennmaradnak, ezért az árak további szélsőséges ingadozására lehet számítani.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat