Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Híreink

A magyar baromfitermékek teljesen biztonságosak - 2011.01.14.

Aki teljesen biztosra akar menni, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatmentes terméket vásárol, az keresse a tojáson és az egyéb baromfi-termékeken is a Magyarországot jelentő HU-jelzést - ajánlja a Baromfi Termék Tanács (BTT) a németországi dioxinbotrány nyomán. A hazai termék-előállítási körülmények, a szigorú nyomon követési rendszer, és a hatóság rendszeres ellenőrzései ugyanis szinte teljesen kizárják a szennyeződés lehetőségét.

Az állati termékek termelői ára kisebb mértékben emelkedett - 2011.01.13.

A vágóállatok termelői ára tavaly novemberben 9,1 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi azonos időszakinál, amihez a vágóbaromfi 9,4 százalékos árnövekedéssel járult hozzá - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az agrártermékek termelőiár-szintje 2010 novemberében 31 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 45,3, az élő állatok és állati termékeké 11 százalékkal emelkedett. Január-novemberben ennél kisebb ütemű volt a drágulás: az agrártermékek termelőiár-szintje 16,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, úgy, hogy a növényi termékek ára 27,1, az élő állatok és állati termékeké 1,1 százalékkal nőtt.

Agrártámogatások: nyilatkozni kell az automatikus végrehajtáshoz - 2011.01.12.

Nyilatkozatban kell hozzájárulniuk a mezőgazdasági termelőknek, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH) szemben keletkezett lejárt tartozásukat a számlát kezelő pénzintézet automatikusan, külön végrehajtási határozat nélkül kiegyenlítse a hivatal felé. A nyilatkozatot az MVH-nak kell megküldeni - közölte a Magyar Agrárkamara.

Master Good csoport: 8-12 százalékos áremelés kellene a csirkepiac stabilizálásához - 2011.01.11.

A csirketermékek nagykereskedelmi árának 8-12 százalékos növelésére lenne szükség ahhoz, hogy a hazai termelés jövedelmezősége újra helyreálljon - állítja Bárány László, a nyírkércsi-kisvárdai Master Good csoport tulajdonos-ügyvezetője. Mára ugyanis nálunk is túlkínálat alakult ki, de az elmúlt évet még kifejezetten jó eredményekkel zárhatták az ágazati vállalkozások.

Német tojások: szerdára lehetnek dioxinvizsgálati eredmények - 2011.01.10.

Várhatóan szerdára születnek meg a dioxinvizsgálati eredményei azoknak a német jelzéssel ellátott tojásoknak, amelyekből az elmúlt héten vett mintákat egy hazai élelmiszer-áruházban a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH). A Baromfi Termék Tanács (BTT) különösen fontosnak tartja, hogy a külföldről származó termékek behozatalakor megfelelően működjön az úgynevezett előzetes bejelentési rendszer, amelyet a tavaly bevezetett másodlagos élelmiszervizsgálatok kapcsán léptettek életbe a hatóságok. A BTT szerint e rendszerre szükség van ahhoz, hogy biztonságossá váljon a magyar élelmiszerpiac.

Német dioxinügy: nagy a csábítás az irreális költségcsökkentésre - 2011.01.07.

A német dioxinügy ismét rávilágított arra, hogy a nagy európai élelmiszerbotrányok nem Magyarországon robbannak ki - fogalmazott Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. Hozzátette: a dioxinos szennyeződés hátterében az áll, hogy a takarmánykeverékek és az adalékanyagok ára ma magas, ezért nagy a csábítás arra, hogy a gyártók - olcsóbb alapanyagok felhasználásával - a termékek önköltségét megpróbálják csökkenteni. E probléma három-négy évenként rendszeresen felmerül az európai piacon - mondta az elnök.

Magyarországra nem érkeztek német dioxinos élelmiszerek - 2011.01.06.

Magyarországra nem érkeztek dioxinnal szennyezett német takarmányok és élelmiszerek - erről tájékoztatta az Európai Unió gyorsriasztási rendszere (RASFF) a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (Mébih). A németországi vizsgálatok eredményei ugyanakkor azt mutatták, hogy az ottani szennyezett tojások dioxinszintje megközelítette a maximálisan megengedett mennyiséget, de egyes esetekben a határérték négyszeresét is elérte. A tojótyúkok húsán végzett egyedi vizsgálatok eredményei ugyancsak emelkedett dioxinszinteket mutattak Németországban.

Az eredet-megjelölés egységes szabályozását kérik a fogyasztóvédők - 2011.01.05.

Egységes szabályozást kér a termékek származási helyére, eredetére vonatkozó megjelölések vonatkozásában a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, mert a jelenlegi előírások alapján a fogyasztók sok esetben nem tudják megállapítani a termékek származási helyét. A szövetség közleménye szerint annak érdekében, hogy a jövőben egységesen kötelező jellegű legyen a termékek csomagolásán a származási hely megjelölése, levélben keresik meg a parlament fogyasztóvédelmi bizottságát, és az illetékes minisztériumokat.

Értékesítené több romániai telephelyét az ABO csoport - 2011.01.04.

A magyarországi székhelyű ABO Csoport, amelynek Magyarországon, Szlovákiában, Romániában és Ukrajnában fő tevékenysége a gabonakereskedelem, valamint a malomipari és takarmányipari tevékenység, Romániában működő baromfivertikummal is rendelkezik.

Dioxinos tojás - Ezer farmot zártak be Németországban - 2011.01.04.

Németország Alsó-Szászország tartományában dioxin nyomokat találtak a tojásokban, emiatt elővigyázatosságból bezártak ezer agrárvállalkozást. Az érintett baromfitermelő gazdaságoknak, valamint sertés- és pulykatenyésztőknek megtiltották a tojás és a hús eladását - jelenti a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Emellett Németország más szövetségi tartományaiban is megtiltották a gazdáknak termékeik értékesítését.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat