Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Híreink

Környezethasználati engedélyek: a telepméret növelését szorgalmazza a BTT - 2010.09.07.

Indokolatlanul nagy pénzügyi terhet és működési nehézséget ró a mai szabályozás a nagy létszámú (40 ezerzernél több férőhelyes) baromfitelepek tulajdonosaira azzal, hogy úgynevezett egységes környezethasználati engedélyek (IPPC) beszerzését írja elő a számukra - állítja a Baromfi Termék Tanács (BTT). Ezért a szervezet azt szorgalmazza, hogy a legalább 120-160 ezer élőállat elhelyezésére alkalmas hazai telepek minősüljenek nagy létszámúaknak.

A FAO szerint nem lesz élelmiszerválság a hosszan tartó orosz gabonastop miatt - 2010.09.06.

Nem okozhat élelmiszerválságot, hogy Oroszország a jövő évi betakarításig fenn kívánja tartani nemrég életbe léptetett tilalmát a gabonaexportra - állítja az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Bár ez az árupiacon áremelkedést idézhet elő, a két évvel ezelőttihez hasonló élelmiszerválsághoz nem vezet majd - vélte a FAO szakértője.

A környezetvédelmi felügyeleti díj eltörlését szorgalmazza a BTT - 2010.09.03.

A százezer forintos éves környezetvédelmi hatósági felügyeleti díj eltörlését szorgalmazza a Baromfi Termék Tanács (BTT). A szervezet kifogásolja, hogy az állattartóknak az adókból fenntartott ellenőrző szervezetek működését további, előre beszedett hozzájárulásokkal kell finanszírozniuk.

Brüsszel részletes érveket vár a földmoratórium meghosszabbításához - 2010.09.02.

Az intézkedés szükségességét bizonyító részletes érvekkel alá kell támasztania Magyarországnak a külföldiek földvásárlásait tiltó moratórium meghosszabbítására vonatkozó kérelmét ahhoz, hogy az Európai Unió jóváhagyja - hangoztatta Brüsszelben Roger Waite, a testület egyik szóvivője. Szerinte az Európai Bizottság (EB) szívesebben veszi a tartós, hosszú távú megoldások keresését, mint pusztán ideiglenes lépések hosszabbítgatását. Az EB-t aggasztja az a tény is, hogy a mezőgazdaságban csökkentek a Magyarországra érkező külföldi befektetések. E szempontnak is szerepe lehet a magyar kérés elbírálásakor - vélik szakértők.

Állatjóléti standardok a libatömésre és a tolltépésre - Büntethetik a renitens cégeket - 2010.09.01.

Állatjóléti standardokat dolgoz ki a töméses víziszárnyas-hizlalásra és a tolltépésre a Baromfi Termék Tanács és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH). A szabályozás célja, hogy az előírások betartatásával a hazai állattartás minden tekintetben megfeleljen az elvárásoknak. Ezzel a magyar termékek pozíciói a bel- és a külpiacon egyaránt javulhatnak.

Hungarikummá nyilvánítják a libamájat és a libatollat - 2010.08.31.

Hungarikummá nyilvánítja a libamájat és a magas pehelytartalmú libatollat a már készülő új törvényi szabályozás - derült ki a Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közötti egyeztetéseken. A parlament várhatóan december elején tárgyalja meg a hungarikumokról szóló törvényt, amelynek első termékcsoportjában a "magyar libamáj" és a "magas pehelytartalmú magyar libatoll" is helyet kap majd. A BTT szakértői szerint a változtatással e két termék megfelelő rangra emelkedik és az eddigieknél jóval komolyabb hazai védettséget kap.

Tyúkólakban garázdálkodtak a kiszabadult görög nyércek - 2010.08.30.

Ötvenezer nyércet szabadítottak ki ismeretlen tettesek Görögországban egy tenyésztelepről a közelmúltban. Azóta a ketrecben nevelt nyércekből a becslések szerint már 15 ezer pusztult el a szabadban. A kánikulában az önmagukat ellátni képtelen állatok szomjan vesztek. A "szöktetést" a közeli város Kastoria lakosai észlelték először, mivel a táplálékot kereső ragadozók nagy érdeklődést tanúsítottak tyúkóljaik iránt.

Pasztörizálják a szalmonellás étkezési tojásokat az USA-ban - 2010.08.27.

Megsemmisítés helyett pasztörizálják az Egyesült Államokban azt az 550 millió tojást, amelyet az elmúlt napok szalmonellajárványa miatt vontak ki a forgalomból. A Wright County Egg és Hillandale Farms által előállított, szalmonellagyanús tojásokat az amerikai mezőgazdasági minisztérium által felhatalmazott cégek vásárolták fel. A mintegy 50 "tojástörő" üzemben a héjat eltávolítva hőkezelik a tojások belsejét, amit aztán élelmiszeripari alapanyagként, különböző formában hasznosítanak. A naponta csaknem kétmillió tojást előállító Hillendale Farms a fertőzés okának hatósági megállapításáig felfüggesztette a friss tojás forgalmazását.

Szalmonellaügy: támogatásokkal megelőzhetők az amerikaihoz hasonló járványok - 2010.08.26.

Magyarországon nem volt olyan méretű szalmonellajárvány, amely a napokban az USA-ban robbant ki - mondta Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. A biztonság növeléséhez alapvetően hozzájárult, hogy a gazdálkodók az elmúlt négy évben az árutojás-termelő baromfiállományok szalmonella elleni védőoltási költségeihez száz százalékos támogatást kaptak. A kiadásokat 50 százalékban az unió, 50 százalékban a hazai költségvetés finanszírozta, az idén azonban egyelőre hiányoznak a nemzeti források.

Feketegazdaság: a zugvágók és a garázsvágók a legveszélyesebbek - 2010.08.25.

A zugvágókból és a garázsvágókból származnak azok a termékek, amelyek teljesen illegálisan jutnak el a fogyasztókhoz - derül ki a Baromfi Termék Tanács (BTT) tapasztalataiból. A "mély feketekereskedelem" aránya a 15-18 százalékra tehető összes számla nélküli forgalom egytizedét érheti el. A fekete- vagy mélyfekete gazdaság fogalma a BTT szerint azt takarja, amikor a termék az előállítási és értékesítési láncban sehol sem találkozik hatósági ellenőrzéssel, azaz nemcsak a felneveléshez használt napos alapanyagot és takarmányt szerzik be számla nélkül, hanem a vágást és az értékesítést is teljesen illegális módon hajtják végre.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat