Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Híreink

Baromfiágazati állatjóléti intézkedések: a határidő meghosszabbítását kérik a V4 agrárkamarái - 2010.09.29.

Kezdeményezik a Visegrádi Négyek (V4) agrárkamarái, hogy Brüsszel 2012. januárja helyett 2017-től kötelezze a tagországokat a baromfiágazatot érintő újabb állatjóléti intézkedések alkalmazására - döntöttek a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar képviselők a szervezetek közelmúltbeli egyeztetésein. A Magyar Agrárkamara tájékoztatása szerint a mai rendelkezések értelmében 2012 januárjától csak az új szabályok szerint megnagyobbított és a madarak számára nagyobb férőhelyet biztosító tartásmód lenne elfogadható, míg más telepeket be kellene zárni. Az unió ugyanakkor Ázsiából és Dél-Amerikából nagy mennyiségű olyan importtojást enged piacaira, amelyek bizonyítottan nem ilyen körülmények között tartott tyúkoktól származnak.

Kacsa Napja programsorozat: konferenciát szervez Szentesen a BTT - 2010.09.28.

Szakmai konferenciát rendez október elsején Szentesen a Kacsa Napja elnevezésű rendezvénysorozat keretében a Baromfi Termék Tanács (BTT). A résztvevők előadásokat hallgathatnak meg a piaci helyzetről és kilátásokról, illetve a kacsa kultúrtörténetéről és a baromfivédjegy jelentőségéről. Magyar József, a Magyar Kacsaszövetség elnöke az ágazat lehetőségeiről, Dr. Molnár Györgyi, a BTT mezőgazdasági titkára a "magyar baromfi" védjegy szerepéről és jelentőségéről, Hadfalvi Márton, a Poultry-Tech Kft. ügyvezetője, a nagyüzemi kacsatartás legújabb berendezéseiről, Dr. B. Kis Attila, a gödöllői Szent István Egyetem főiskolai docense pedig a kacsa népi képzeletben és a gyermekirodalomban betöltött szerepéről számol majd be.

Szigorúbb importellenőrzésre lenne szükség - Pulyka Nap Szarvason - 2010.09.27.

Szigorúbb importtermék-ellenőrzést, valamint a mezőgazdasági alapanyagok és termékek áfájának csökkentését várja a kormánytól a Baromfi Termék Tanács (BTT) - hangzott el a szarvasi Pulyka Nap alkalmából megrendezett szakmai konferencián. A hazai pulykaágazat az utóbbi hat évben folyamatosan veszít pozícióiból, de még mindig meghatározó szereplő az európai, sőt a világpiacon is. A BTT szerint a baromfiszektor helyzetének megszilárdítása azért is fontos, mert összességében meghaladja a százezret azoknak a száma, akiknek a megélhetését vagy jövedelmének kiegészítését ez az ágazat biztosítja.

A szlovéniai Portorozban tanácskoznak az európai baromfipiaci szereplők - 2010.09.24.

E hétvégén tartja éves közgyűlését a szlovéniai Portorozban az Európai Baromfifeldolgozók és Baromfikereskedők Szövetsége (AVEC). A háromnapos eseményen Európa valamennyi meghatározó baromfitartó, -feldolgozó és -kereskedő szervezete részt vesz. A rendezvényen várhatóan felszólal a szlovén mezőgazdasági miniszter, illetve neves közgazdászok és politikusok is meghívót kaptak.

Szalmonellamentesítés: pénz nélkül növekszik az élelmiszer-biztonsági kockázat - 2010.09.23.

Tízmillió hazai fogyasztó alapvető élelmiszer-biztonsági helyzetét veszélyezteti a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), ha nem biztosítja az uniós szalmonellamentesítési támogatások felhasználásához szükséges magyar forrásokat - hívja fel a figyelmet Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. A pénzhiány miatt elveszhetnek az elmúlt években elért kedvező szalmonellamentesítési eredmények, a hazai piaci szereplők pedig versenyhátrányba kerülhetnek más országok baromfitermelőihez képest. Legkésőbb október 5-ig kell jelezni Brüsszelben, hogy a kormány - a magyar finanszírozási hányad elkülönítésével - le kívánja-e hívni az EU-forrásokat. A VM felülvizsgálja a jogi szabályozást és a szalmonellózis elleni védekezésre szánt keretösszegeket - közölte a tárca sajtóirodája.

Az idén 12 százalékkal csökkent a kalászostermés - 2010.09.22.

Összesen 5,3 millió tonna kalászos termett az idén, és e mennyiség tavalyhoz képest 12 százalékos, a megelőző öt év átlagához viszonyítva 19 százalékos csökkenést takar - állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A betakarított terület 1,5 millió hektár volt, 11 százalékkal kisebb az elmúlt évinél. A 3,764 millió tonnás búzatermés 15 százalékkal mérséklődött 2009-hez viszonyítva és 20 százalékkal a 2005-2009-es átlaghoz képest. A terméseredmények az év közepi kedvezőtlen, csapadékos időjárás miatt romlottak.

BTT szakmai konferencia és pulykafesztivál Szarvason - 2010.09.21.

Szakmai konferenciát szervez a "Pulyka Napja" című rendezvénysorozat keretében szeptember 24-én a Szent István Egyetem szarvasi víz- és környezetgazdálkodási kárának előadótermébe a Baromfi Termék Tanács (BTT). A felkért előadók közül Dr. Sütő Zoltán, a Kaposvári Egyetem docense a pulyka kultúrtörténetéről, Dr. Paljak János, a szarvasi Gallicoop Zrt. főállatorvosa a pulykatartás állat-egészségügyi és állatjóléti kérdéseiről, Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke pedig a hazai pulykaágazat helyzetéről beszél.

Belvíz lassítja a hazai vetéseket, újabb búzadrágulás a nemzetközi tőzsdéken - 2010.09.20.

Az elmúlt napok esőzései miatt már csaknem 100 ezer hektárt borít belvíz az országban, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés és Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legrosszabb a helyzet. Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára közölte: a talaj sok helyen teljesen telítődött vízzel, nem lehet rámenni a gépekkel, így ha nem lesz jó idő, késhetnek, egyes helyeken pedig elmaradhatnak a vetések. A gazdálkodók szerint nem csak a vetés, hanem sok helyütt egyelőre a betakarítás is lehetetlen. A napraforgó rohad, nem lehet deszikkálni - állítják a termelők.

Javítani kell a baromfiágazat finanszírozási helyzetén - BTT szakmai nap Debrecenben - 2010.09.17.

Hitelekkel és pályázatokkal kellene javítani a baromfiágazat finanszírozási helyzetén, a források igénybevételét pedig terméktanácsi tagsághoz kellene kötni - jelentette ki Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke a szervezet "Csirke Napja" elnevezésű debreceni rendezvényén. A BTT a mai konferenciával erősíteni kívánta azt a szakmai munkát, amely szerinte elengedhetetlen az ágazat további fejlődéséhez. A mai szakmai napot szombaton egész napos csirkefesztivál követi Debrecenben, a VI. Szomszédsági nap és Csapókerti szüret helyszínén.

Az áfán keresztül lehet megfogni a takarmányárak elszabadulását - 2010.09.17.

Az áfacsökkentés az egyetlen legális eszköze a kormánynak a gabona- és takarmánypiaci áremelkedés visszafogására - állapította meg a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöksége, amelyik az úgynevezett fordított adózás alkalmazását javasolja. A BTT számításai szerint a megnövekedett gabonaárakból eredő költségnövekedésekből minimálisan 10-12 százalékos áremelkedés következne.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat