Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Híreink

Magyarországra nem érkeztek német dioxinos élelmiszerek - 2011.01.06.

Magyarországra nem érkeztek dioxinnal szennyezett német takarmányok és élelmiszerek - erről tájékoztatta az Európai Unió gyorsriasztási rendszere (RASFF) a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (Mébih). A németországi vizsgálatok eredményei ugyanakkor azt mutatták, hogy az ottani szennyezett tojások dioxinszintje megközelítette a maximálisan megengedett mennyiséget, de egyes esetekben a határérték négyszeresét is elérte. A tojótyúkok húsán végzett egyedi vizsgálatok eredményei ugyancsak emelkedett dioxinszinteket mutattak Németországban.

Az eredet-megjelölés egységes szabályozását kérik a fogyasztóvédők - 2011.01.05.

Egységes szabályozást kér a termékek származási helyére, eredetére vonatkozó megjelölések vonatkozásában a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, mert a jelenlegi előírások alapján a fogyasztók sok esetben nem tudják megállapítani a termékek származási helyét. A szövetség közleménye szerint annak érdekében, hogy a jövőben egységesen kötelező jellegű legyen a termékek csomagolásán a származási hely megjelölése, levélben keresik meg a parlament fogyasztóvédelmi bizottságát, és az illetékes minisztériumokat.

Értékesítené több romániai telephelyét az ABO csoport - 2011.01.04.

A magyarországi székhelyű ABO Csoport, amelynek Magyarországon, Szlovákiában, Romániában és Ukrajnában fő tevékenysége a gabonakereskedelem, valamint a malomipari és takarmányipari tevékenység, Romániában működő baromfivertikummal is rendelkezik.

Dioxinos tojás - Ezer farmot zártak be Németországban - 2011.01.04.

Németország Alsó-Szászország tartományában dioxin nyomokat találtak a tojásokban, emiatt elővigyázatosságból bezártak ezer agrárvállalkozást. Az érintett baromfitermelő gazdaságoknak, valamint sertés- és pulykatenyésztőknek megtiltották a tojás és a hús eladását - jelenti a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Emellett Németország más szövetségi tartományaiban is megtiltották a gazdáknak termékeik értékesítését.

Csúcsra szökött az európai búzaár az ausztrál árvíz miatt - 2011.01.03.

Csúcsra emelkedett az európai malmi búza jegyzése, mert az ausztráliai árvíz komoly szállítási fennakadást okozott és tovább növelte a globális gabonaellátást övező aggodalmakat.

Élelmiszer-ellenőrzések: fél év alatt 2,5 millárd forint bírságot szabott ki az MgSzH - 2010.12.30.

Összesen 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki az élelmiszerpiaci visszásságok miatt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) az elmúlt fél évben. A hivatal munkatársai csaknem 50 ezer ellenőrzést végeztek. Ezeket részben a szokásos éves terv, részben a július 20-tól lehetséges másodlagos élelmiszervizsgálatok részeként hajtották végre. Utóbbiaknál a legkirívóbb eset az a német szállítmány volt, amelyben antibiotikummal szennyezett sertésfejeket találtak.

Meghosszabbította a gabonakiviteli kvótát az ukrán kormány - 2010.12.29.

Az ukrán kormány március 31-ig meghosszabbította az eredetileg az idei év végéig szóló gabonakiviteli kvótát, amelyet azonban 1,5 millió tonnával megnövelt. Október közepén az ukrán kormány különböző gabonafajtákból összesen 2,7 millió tonnás gabonakiviteli kvótát vezetett be. Az akkori döntés szerint 2 millió tonna a kukoricára, félmillió tonna a búzára, és 200 ezer tonna árpára vonatkozott az exportkvóta.

Ángyán József szerint a családi gazdaságokat és a helyi piacokat támogatja a kormány - 2010.12.20.

A kis és közepes családi gazdaságok támogatását, illetve a helyi társadalom és piacok megerősítését állította az új mezőgazdasági politika középpontjába a kormány - közölte Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Tájékoztatása szerint jövőre 28 százalékkal növekszik az agrártámogatások összege Magyarországon, így 130 milliárd forinttal több uniós, illetve nemzeti forráshoz juthatnak a gazdák.

Kölcsönös megfeleltetés: kiépítette a szükséges rendszert az MVH és az MgSzH - 2010.12.17.

Kiépítette a szükséges informatikai rendszert az uniós agrártámogatások kölcsönös megfeleltetésére a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH). A két szervezet ehhez összesen 2,7 milliárd forint uniós forrást használt fel az elektronikus kormányzati operatív programban. A rendszer 2011. január elsejétől alkalmas lesz az összes kölcsönös megfeleltetéssel kapcsolatos feladat elvégzésére.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat