Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Híreink

Az állam nem lesz takarmánypiaci szereplő, indítják a támogatásokat - 2011.02.10.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) nem kíván takarmánypiaci szereplővé válni, igyekszik viszont minél hamarabb indítani azokat a támogatásokat, amelyek az állattartók likviditási helyzetét javítják - jelentette ki Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára a szerdai gabonapiaci megbeszélésen. Egy esetleges gabonavásárlásnak csak árfelhajtó hatása lenne az egyébként is magas árakkal rendelkező gabonapiacon, ez pedig nem lenne szerencsés egyik abrakfogyasztó ágazat számára sem több kár származna belőle, mint haszon. A szerdai megbeszélésen ez a téma már nem is volt előtérben a gabonaágazat és az abrakfogyasztó ágazatok szereplői között - tette hozzá. A prioritás most azoknak az Európai Unió által engedélyezett nemzeti támogatásoknak a minél magasabb mértékű és minél gyorsabban történő folyósítása, amelyek jelenleg rendelkezésre állnak és adhatók. Ilyenek az állatjóléti támogatások, az állati hulla elszállítását szolgáló finanszírozási forma, vagy éppen az állatbetegségek megelőzésére szolgáló támogatás.

Tavaly már több húst adtak el a boltokban - 2011.02.09.

Összesen 214 milliárd forint értékben vásároltak húskészítményt a kiskereskedelmi forgalomban, ami értékben 3 százalékkal haladta meg az előző évit, miközben a mennyiségi növekedés 4 százalékos volt - írja a Nielsen piackutató cég a felméréséről szóló közleményben. Az elmúlt évben a legkeresettebb a párizsit és virslit is magában foglaló vörösáru volt, amelyre az eladott mennyiség 36 százaléka jutott, ahogyan egy évvel korábban is.

BTT-javaslatok a takarmányhiány elkerülésére - 2011.02.08.

Folyamatosan áramlik ki a takarmánygabona az országból, ezért azonnali állami intézkedésekre van szükség a takarmányhiány megakadályozására - írja a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által szervezett szerdai gabonapiaci megbeszélésre készített javaslatcsomagjában a Baromfi Termék Tanács (BTT). A BTT szerint egyedül az állam akadályozhatja meg a takarmány-alapanyag exportját, úgy, ha felvásárol 500 ezer tonna kukoricát.

Concordia, AMC: hűtlen kezelés vádjával indult per a Fővárosi Bíróságon - 2011.02.08.

Hűtlen kezelés bűntettének vádjával indult meg az úgynevezett Concordia-per a Fővárosi Bíróságon. Azokról az egyesített ügyekről van szó, amelyek még a Torgyán József volt kisgazda pártelnök-agrárminiszter idejében keletkeztek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) egyes cégeinél 1998-2002 között. A vádiratok szerint a különböző szabálytalan tranzakciókkal az állami társaságokat csaknem 200 millió forintos kár érte.

Gabonahelyzet: szerdán egyeztet a VM az ágazati szervezetekkel - 2011.02.07.

Szerdán egyeztet a kialakult gabonapiaci helyzetről az ágazati szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A tárca a "Gabonapiaci helyzet az állattenyésztés szempontjából" címmel tart megbeszélést. Az egyeztetésen a piaci viszonyokat és a lehetséges intézkedéseket tekintik át.

Zsarolják egyes cégek a gabonatermelőket - állítja Jakab István - 2011.02.07.

Zsarolják egyes gabonafelvásárló cégek a gazdálkodókat, mert meg akarják fizettetni azt a terményt is, amely a belvíz miatt meg sem termett - állította Jakab István, a Magyar Gazdakörök és GazdaszövetkezetekSzövetségének (Magosz) elnöke. Szerinte a felvásárlók szembemennek a törvényhozói széndékkal és a gazdák megsemmisítésére törekszenek. A Magosz jogi védelmet kínál a termelőknek.

Takarmányhiány: az állami gabonatartalék eladását sürgeti a MOSZ - 2011.02.04.

Piacra kell dobni az állami gabonakészleteket a takarmányhiány enyhítése érdekében - javasolta Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke szerint javítani kell a növénytermesztés és az állattenyésztés 70-30 százalékos mai arányán.

A BTT szerint félmillió tonna kukoricát kellene megvennie az államnak - 2011.02.03.

Félmillió tonna takarmánykukorica azonnali felvásárlásáról kellene intézkednie a kormánynak a takarmányvásárlást ösztönző MFB-s forgóeszközhitel-konstrukció kidolgozása mellett - reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) elképzeléseire Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. Szerinte az állami felvásárlás segíthetne abban, hogy a még meglévő árukészletek ne hagyják el az országot, az állattenyésztő vállalkozások pedig gyorsabban takarmányokhoz jussanak.

Támogatott forgóeszközhiteleket ígér a VM az állattenyésztőknek - 2011.02.03.

Kedvezményes kamatozású forgóeszközhitelhez kívánja juttatni a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az állattenyésztő vállalkozásokat, hogy több hónapra előre megvásárolhassák takarmányszükségletüket - nyilatkozta az agromonitor.hu-nak Czerván György, a tárca államtitkára. Az összesen 20-30 milliárd forintos konstrukciót a VM néhány héten belül meghirdeti. A tárca a hiteleket az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. forrásaira alapozza, és várhatóan "de minimis" támogatásokkal juttatja a gazdálkodókhoz. A minisztérium várhatóan felülvizsgálja a gabonaágazati információs rendszert, és a kötelező adatszolgáltatási kötelezettséget a magánkészletekre is kiterjesztheti. A tárca az EU-s takarmánykínálat növelése érdekében egyetért azzal, hogy Brüsszel folytassa a más tagországokban lévő, mintegy egymillió tonnás intervenciós árpakészlet felszabadítását, illetve csökkentse vagy szüneteltesse a gyengébb és a közepes minőségű búzára vonatkozó, 12 eurós tonnánkénti uniós importvámot.

Takarmányvita: a VM szerint elég a gabona, nincs szükség intervencióra - 2011.02.02.

A hazai igények kielégítésére elegendő mennyiségű gabonaalapú takarmány áll rendelkezésre Magyarországon, ezért az állam nem tervez gabonafelvásárlást - állítja közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A Baromfi Termék Tanács szerint ugyanakkor a takarmányhiány miatt visszafordíthatatlan események játszódnak majd le a piacon.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat