Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Híreink

Az éghajlatváltozás hat a víziszárnyasok költözési szokásaira - 2011.11.25.

Az észak-európai költöző madarak jelentős része megváltoztatta költözési szokásait az elmúlt évtizedekben, egyes fajok pedig akár egy hónappal is később indulnak délre a korábbihoz képest - idézte finn kutatók megállapítását a BBC hírportálja. Az Észak-Európában honos víziszárnyasok közül tizenöt fajnál végeztek "népszámlálást" a Helsinki Egyetem kutatói, akik három évtized adatait elemezve értékelték a költöző madarak vándorlási szokásait.

Visszaosztási arányok az első negyedéves állatjóléti támogatásoknál - Kilónként 6-10 forintra számíthatnak a termelők - 2011.11.25.

A pulykánál mintegy 0,45, a lúdnál és a kacsánál 0,20, a csirkénél 0,52, a tyúknál 0,64 százalékos visszaosztási arányt kell figyelembe venniük a baromfitermelőknek az idei első negyedévre eső, tényleges állatjóléti támogatásaik meghatározásához. A Baromfi Termék Tanács (BTT) tájékoztatása szerint a gazdálkodók a hizlalt szárnyasok után kilónként 6-10 forintos támogatásra számíthatnak, amely az állatjóléti előírások betartása miatti többletköltségeket kompenzálja. A termelőknek a megállapított százalékos arányokkal meg kell szorozniuk a támogatási kérelmeikben feltüntetett összegeket.

Sajátos törvények a hazai tojáspiacon, a helyzet nem kedvezett a termelőknek - 2011.11.24.

Sajátos törvények "uralkodnak" a hazai tojáságazatban, és ez a termelőknek egyáltalán nem kedvez - állapítja meg összefoglaló elemzésében a Baromfi Termék Tanács (BBT). Az alacsony termelői árak az év eddigi részében nem fedezték az önköltséget, ezért a gazdálkodók csak veszteségeiket növelték.

Változik az élelmiszerek uniós jelölése - középpontban a fogyasztók - 2011.11.24.

Fogyasztóbarát címkék kerülnek az európai élelmiszerekre, mert a tagállamok támogatták az élelmiszerek megjelöléséről szóló kompromisszumot, amely a magyar elnökség és az Európai Parlament (EP) között jött létre - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A tárca szerint a magyar európai uniós soros elnökség egyik jelentős sikerét az élelmiszerek címkézéséről szóló megállapodás képezi.

Az állattenyésztés is felelős az állkapocs- és foghíjgondokért? - 2011.11.23.

A modern ember állkapocs- és foghíjproblémái valószínűleg a földműves életmód következményei. Brit kutatók szerint az állkapocs azt követően rövidült meg és szélesedett ki, hogy az ember átállt a földművelő és állattenyésztő életmódra.

Ángyán József szerint jön a földkódex - 2011.11.22.

Földkódexet állít össze két-három törvény formájában a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), és az elképzelések hamarosan az Országgyűlés elé kerülnek - jelentette ki Ángyán József, a VM államtitkára. A kormány a külföldiek földvásárlását tiltó, 2014-ig tartó magyar moratóriumot a földviszonyok rendezésére kívánja felhasználni. Magyar Zoltán jobbikos képviselő az állami földbérleteknél a kis és közepes családi vállalkozások prioritását szorgalmazta a nagy tőkés társaságokkal szemben.

Tojáshiány a hazai piacon, a ketreccsere a jövő évtől tovább ronthat a helyzeten - 2011.11.21.

Egyelőre csak a kereskedők és a felvásárlók szembesültek azzal, hogy nincs elég tojás a magyar piacon, és a hiányzó mennyiséget ezúttal az euró árfolyama miatt importtal sem sikerül pótolni - hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A szakemberek szerint a jövő évtől a tojóketreceknél életbe lépő szigorítás miatt egyhamar nem fog javulni a helyzet.

Törvényességi felügyeleti kérelmet nyújtott be a BTT a Négy Mancs Alapítvánnyal szemben - 2011.11.21.

Törvényességi felügyeleti kérelmet nyújtott be a Budapesti Főügyészséghez a Baromfi Termék Tanács (BTT) a fővárosi székhelyű Négy Mancs (NM) Alapítvány törvénysértő tevékenysége miatt. A BTT szerint az NM működése nem felel meg az alapítványokkal szemben támasztott törvényi követelményeknek, mivel sem közérdekűnek, sem közhasznúnak nem tekinthető. A NM nem szolgál valós állatvédelmi-állatjóléti célokat, hanem valótlan tartalmú propagandával a hazai baromfitermelők és a kiváló minőségű magyar baromfitermékek lejáratására törekszik idehaza és az uniós országokban egyaránt.

Vonulásukhoz nincs szükségük edzésre a vadludaknak - 2011.11.18.

Míg a maratoni futóknak fel kell építeniük kondíciójukat, mielőtt képesek lennének hosszú távok teljesítésére, a vonuló madaraknak ilyen alapozásra - úgy tűnik - nincs szükségük - ezt derítette ki apácaludak vizsgálatával egy nemzetközi kutatócsapat. Az apácaludak minden ősszel 2500 kilométert tesznek meg a Spitzbergákon található költőterületeiktől Skócia délnyugati részén fekvő telelőhelyeikig.

Az időjárás dönti el, jövőre nőhet-e a mezőgazdaság GDP-szerepe - 2011.11.17.

Alapvetően az időjáráson múlik, hogy jövőre megismételhető-e a mezőgazdaság erőteljes hozzájárulása a GDP-hez. A kilátások mindenesetre nem biztatóak: a tervezettnél 10 százalékkal kisebb területen vetett őszi repce kevesebb, mint fele telelhet át, a többi az őszi aszály miatt ki sem kelt, az pedig megjósolhatatlan, hogy az egymillió hektáron vetett őszi búzából mennyi kel ki.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat