Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Híreink

Társadalmi konzultáció indít a fagyasztott húsokról a VM - 2011.10.11.

Társadalmi konzultációt szervez a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), melynek keretében várja a fogyasztók, kereskedők, előállítók és állattartók és véleményét arról, valamennyi érintett véleményét, hogy szabályozza-e a fagyasztott húskészítmények felhasználását. A tárca október 24-éig várja a véleményeket postán vagy a fagyasztotthus@vm.gov.hu címre.

Kivárás és óvatosság a hazai piacon a kukoricaárak csökkenése miatt - 2011.10.10.

Akár a 35 ezer forint körüli tonnánkénti kukoricafelvásárlási árszint is reális lehetne a hazai kukoricapiacon, ha a gyenge forint nem tompítaná az utóbbi hetekben bekövetkezett, drasztikus világpiaci árzuhanást - vélik gabonaágazati elemzők. A gazdasági szereplőket - a végfelhasználókat - ma óvatosság és a kivárás jellemzi, mivel egyelőre kiszámíthatatlan, hogy az áringadozás hol állapodik meg. A gabonakereskedelemben meghatározó Cargill Magyarország Zrt. arra hívja fel a termelők figyelmét, hogy olyan felvásárlókkal kössenek értékesítési szerződéseket, akik képesek kezelni a piaci változásokból fakadó árkockázatokat.

Állatjóléti támogatások: november 2-ig adhatók be az újabb kérelmek - Általános hibákra figyelmeztet a BTT - 2011.10.10.

November 2-ig adhatják postára a baromfitermelők a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségeihez címezve a harmadik negyedévre vonatkozó állatjóléti támogatási kérelmeket - hívja fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács (BTT). A szervezet szerint a gazdálkodóknak oda kell figyelniük arra, hogy az állományok telepítése és vágása mikor történt meg. Általános hibának számít az is, hogy a termelők több esetben a támogatási kérelmeket nem a megfelelő nyomtatványon adják be, illetve nem csatolják az állományok meglétét igazoló dokumentumok másolati példányait.

Kukoricaárak: drasztikus visszarendeződés a jó termés és a keresletcsökkenés miatt - 2011.10.07.

Hosszabb távon is csökkenhetnek a takarmánykukorica iránti igények, mivel a fogyasztók a gazdasági válság miatt kevesebb üzemanyagot - így például tengeriből készült bioetanolt - vásárolnak - hangzott el az Európai Baromfifeldolgozók és -kereskedők Szövetségének (AVEC) közelmúltbeli közgyűlésén. A kukoricaárak a nemzetközi piacokon szeptember eleje óta drasztikusan esnek, és nálunk is erőteljes visszarendeződés indult el.

Pert indított a Hungerit Zrt. a Négy Mancs ellen a Fővárosi Bíróságon - 2011.10.07.

Keresetet nyújtott be a szentesi Hungerit Zrt. a Fővárosi Bíróságon az osztrák és a magyar Négy Mancs (NM) alapítvány, illetve azok elnöke ellen jó hírnévhez fűződő jogainak sérelme miatt. A cég azt kéri a bíróságtól, hogy állapítson meg kártérítést, illetve az érintetteket tiltsa el a jogsértéstől. A társaságnak mintegy 2,5 milliárd forint kára keletkezett és kétszáz embert kellett elbocsátania az NM alaptalannak tartott támadásai miatt. - mondta Tóthné Kecskés Mária, a Hungerit Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója.

Az élelmiszerminőségi különbségeket tisztázná az Európai Parlament - 2011.10.06.

Populista felhangoktól mentes európai-szintű vizsgálatokkal kell tisztázni, kimutatható-e minőségbeli különbség az Európai Unió (EU) új és régi tagállamaiban azonos márkanéven forgalmazott élelmiszerek között - szorgalmazza Tabajdi Csaba, az Európai Parlament (EP) szocialista képviselője. A közelmúltban indított szlovák, magyar és bolgár vizsgálatok ugyan találtak erre utaló jeleket, de az azonos márkanéven forgalmazott termékek között a régi tagállami piacokon is jelentős eltérések mutatkoznak.

Tizenhat baromfitenyésztési elismerés a 75. OMÉK-on - 2011.10.06.

Egy tenyésztési nagydíjat, hat-hat arany- és ezüstérmet, illetve három bronzérmet nyertek a baromfifajták és - hibridek a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK). A Baromfi Termék Tanács (BTT) tájékoztatása szerint az elismerések bizonyítják az ágazat magas színvonalú tenyésztési munkáját.

Próbát tart a kormány az állami földhasznosításban - 2011.10.05.

A kormány számára kiemelten fontos vállalás volt a magyar termőföld védelme, ezért a most bérbe adandó 65 ezer hektárnyi állami földterület hasznosítása tulajdonképpen egy próba - jelentette ki parlamenti interpellációjában a Fidesz-frakcióban helyet foglaló Turi-Kovács Béla. Ha e földek jó helyre kerülnek, a kormány megtartja a bizalmat, de ha valamit elhibáz, "annak súlyos következményei lehetnek".

Uniós baromfiágazat: jelentősen bővülő export, felemás helyzet a tagországokban - 2011.10.05.

A brojlercsirke ára nőtt az Európai Unióban, a tojásé viszont sok tagországban továbbra is a termelési önköltség alatt maradt - derült ki a baromfipiaci előrejelző bizottság októberi brüsszeli ülésén. Az uniós baromfiexport az idén 17 százalékkal bővült, miközben az import csak 2,8 százalékkal nőtt. A magyar baromfipiacra a viszonylagos nyugalom a jellemző, de ez egyúttal azt is jelenti, hogy a tojástermelők továbbra is kritikus helyzetben vannak.

Tojás világnapja: rossz helyzetben a magyar termelők - 2011.10.04.

Tönkreteszi a magyar étkezési tojás piacot a dömpingáras import - jelentette ki Thury Attila, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) alelnöke a jövő pénteki tojás világnap kapcsán. A hazai termelés és belföldi értékesítés egyaránt csökken, a gazdálkodók pedig veszteséget termelnek. Az alelnök szerint egyelőre kérdéses, milyen helyzet alakul ki a tojótyúkok ketreccseréjének 2012. január elsejéig esedékes cseréje után, mert több uniós tagország nem játszik nyílt lapokkal.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat