Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Híreink

Megalakult a Toll Világszövetség - 2011.05.12.

Világszövetséget hozott létre májusban tíz nemzetközi középvállalat annak érdekében, hogy a fogyasztókat, a sajtót és a politikusokat felvilágosítsa a libatoll és a libapehely előállításáról. A Németországban bejegyzett szervezet felvállalja az ismétlődő állatvédelmi aggályok megválaszolását is. A szövetség tagjai arra törekszenek, hogy javítsák az állatvédelmi körülményeket a termelésben és a feldolgozásban, illetve erről közéleti párbeszédet és célzott ismeretterjesztő kampányt kezdeményezzenek.

A kedvezőbb amerikai termésbecslések csökkentették az európai búzaárat - 2011.05.12.

Közel két százalékkal csökkent tegnap az európai malmi búza határidős jegyzése, miután a vártnál kedvezőbb becslés látott napvilágot az őszi vetésű amerikai búzatermés várható nagyságáról. Az Európában irányadónak számító párizsi gabonatőzsdén a novemberi jegyzésű malmi búza ára 1,97 százalékkal, tonnánként 224,25 euróra csökkent. Korábban viszont a szárazság miatti aggodalmak növelték az európai árakat.

Egyértelműen felfelé húzzák az inflációt az élelmiszerek - 2011.05.11.

Az elemzők által várt 4,6 százalékos éves inflációval szemben áprilisban a fogyasztói árak 4,7 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisi szintet és 0,6 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest - közölte gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszerek ára ugyanakkor egy év alatt 9,4, áprilisban pedig 1,2 százalékkal emelkedett.

Drágult a francia gabonajegyzés a hosszú szárazság miatt - 2011.05.10.

Tonnánként 8 euróval - 3,76 százalékkal -, 220,75 euróra emelkedett az Európában irányadó párizsi búzajegyzés azokra az aggodalmakra, hogy folytatódik a hosszabb ideje tartó csapadékmentes időjárás Észak-Franciaországban, Észak-Németországban és Lengyelországban, és ez csökkentheti a várható termés mennyiségét.

Május második felétől válhat elérhetővé a takarmányvásárlási hitel - 2011.05.09.

Megjelent az állattenyésztők takarmányvásárlását segítő új agrárforgóeszköz hitelprogramról szóló közlemény az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) honlapján. Az állattenyésztő ágazatok a 15 milliárd forintos keretből tízmilliárdot vehetnek igénybe, amelyből ötmilliárd forint a sertés- és baromfipiaci integrátoroknak jut. A fennmaradó ötmilliárdos hitelforrást a növénytermesztők és a kertészek kaphatják meg. A hitelt várhatóan május második felétől lehet igényelni.

Egyszerűsített tagfelvétel, szigorított kizárás a BTT új alapszabályában - 2011.05.06.

Egyszerűsítette tagfelvételi és tagnyilvántartási rendszerét áprilisi küldöttgyűlésén a Baromfi Termék Tanács (BTT). A szervezet módosított alapszabálya szerint megszűnik az éves regisztrációs kötelezettség, amelynek helyébe egyszeri tagfelvétel lép. Ugyanakkor szigorodtak a kizárási szabályok is: a BTT elnöksége, illetve küldöttgyűlése bírósági határozat nélkül is eltanácsolhatja azokat, akik a tagi, a szolgáltatási és az intervenciós befizetési előírásokat nem teljesítik.

Font Sándor szerint is csökkenteni kell az áfakulcsokat - 2011.05.06.

Konkrétan meg kell határozni, mi számít magyar terméknek a jövőben az élelmiszerpiacon - jelentette ki Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke. Elkerülhetetlennek nevezte az élelmiszerek jelenlegi magas áfakulcsának csökkentését, továbbá megerősítette, hogy fenn kívánják tartani Magyarország GMO-mentességét.

Csökkenő teljesítmény, tisztázatlan szerep az élelmiszeriparban - 2011.05.05.

A két évvel ezelőtti válságévhez képest is csökkent tavaly a hazai élelmiszeripar teljesítménye - áll az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) közleményében. A szervezet szerint tisztázni kell az élelmiszeripar szerepét a formálódó vidékfejlesztési politikában. Az uniós szinten is kimagaslóan magas, 25 százalékos áfa miatt emelkednek az élelmiszerárak - állapította meg a szövetség.

Támogatja a VM az állatvédő szervezetek elleni fellépést - 2011.05.04.

Maximális támogatását adja Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ahhoz, hogy fel lehessen lépni az állatvédő szervezetek baromfipiaci támadásai ellen - nyilatkozta Magyar József, a szentesi Hungerit Zrt. vezérigazgatója, aki előbb Orbán Viktor miniszterelnökhöz, majd a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (VM) fordult az ügyben. Mint ismert, a Négy Mancs elnevezésű osztrák állatvédő szervezet a közelmúltban többször is fellépett a hazai baromfipiac vezető cégének számító Hungerit ellen, és a társaságot ma is "feketelistán" szerepelteti a kényszeretetéses (töméses) víziszárnyas-hizlalás miatt, amely viszont magyar tradíciónak számít.

Egységes gazdasági kamarát és tagdíjat javasol a VOSZ - 2011.05.04.

Magyar Gazdasági Kamara (MGK) néven egyetlen közjogi kamara működjön Magyarországon a jövő év elejétől - javasolja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ). A munkaadói szervezet azt követően alakította ki álláspontját, hogy megismerte a szakmai vitára bocsátott "Vidékfejlesztési, agrár- és élelmiszergazdasági kamarákról", valamint a "Kereskedelmi és iparkamarákról" szóló törvénytervezetek tartalmát.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat