Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BRCGS Food 9. szabvány követelményei workshop BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum SGS - a világ vezető minőségellenőrző, ellenőrző, vizsgáló és tanúsító cége

Híreink

Támogatott forgóeszközhiteleket ígér a VM az állattenyésztőknek - 2011.02.03.

Kedvezményes kamatozású forgóeszközhitelhez kívánja juttatni a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az állattenyésztő vállalkozásokat, hogy több hónapra előre megvásárolhassák takarmányszükségletüket - nyilatkozta az agromonitor.hu-nak Czerván György, a tárca államtitkára. Az összesen 20-30 milliárd forintos konstrukciót a VM néhány héten belül meghirdeti. A tárca a hiteleket az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. forrásaira alapozza, és várhatóan "de minimis" támogatásokkal juttatja a gazdálkodókhoz. A minisztérium várhatóan felülvizsgálja a gabonaágazati információs rendszert, és a kötelező adatszolgáltatási kötelezettséget a magánkészletekre is kiterjesztheti. A tárca az EU-s takarmánykínálat növelése érdekében egyetért azzal, hogy Brüsszel folytassa a más tagországokban lévő, mintegy egymillió tonnás intervenciós árpakészlet felszabadítását, illetve csökkentse vagy szüneteltesse a gyengébb és a közepes minőségű búzára vonatkozó, 12 eurós tonnánkénti uniós importvámot.

Takarmányvita: a VM szerint elég a gabona, nincs szükség intervencióra - 2011.02.02.

A hazai igények kielégítésére elegendő mennyiségű gabonaalapú takarmány áll rendelkezésre Magyarországon, ezért az állam nem tervez gabonafelvásárlást - állítja közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A Baromfi Termék Tanács szerint ugyanakkor a takarmányhiány miatt visszafordíthatatlan események játszódnak majd le a piacon.

Több mint 1,6 milliárd forintos beruházás a Master Goodnál - 2011.02.01.

Három programban, több mint 1,6 milliárd forintos beruházást hajt végre az idén a kisvárdai Master Good cégcsoport - közölte Bárány László ügyvezető-tulajdonos. A cégcsoport agrárvállalkozása - a Baromfi Coop Kft. - Felsősimán új szülőpár telepet épít, míg Nyírmadán március közepére elkészülnek a központi trágyatároló és feldolgozó épületek létesítményei. A kisvárdai csirkevágó és -feldolgozó üzem korszerűsítési és rekonstrukciós munkái is az idén - május közepére - készülnek el. A hatékonyság javítása mellett a vágás-zsigerelés, illetve a technológiai hűtés és darabolás gépeit korszerűsítik.

Félmillió tonna búza importjára készül Románia - 2011.02.01.

Románia 400-500 ezer tonna búzát készül importálni a most tartó szezonban - közölte Adrian Radulescu mezőgazdasági miniszterhelyettes, hozzátéve, hogy a tavalyi betakarításból eddig 1,65 millió tonna búzát exportáltak. Magyarországon továbbra is kérdéses, hogy a tavalyi gabonatermés kitarthat-e az idei aratásig.

Márciustól több lépcsőben drágulhat a baromfihús - 2011.01.31.

Márciustól várhatóan több lépcsőben, összesen 20-25 százalékkal emelkedhet a baromfihús ára Magyarországon, ennek következtében pedig hasonló mértékű fogyasztói áremelkedésre is lehet számítani - állapította meg Bárány László, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke. Az áremelkedés egyértelműen az előállítási költségek megnövekedésével, főként a takarmányárak drasztikus emelkedésével függ össze. A takarmányt az állattartók a múlt évi ár duplájáért tudják csak beszerezni - szögezte le a BTT elnöke.

Takarmányhiány: visszamondják telepítéseiket a baromfitermelők - 2011.01.28.

Tizenháromezer napos kacsát kellett lefojtani a közelmúltban a szentesi Hungerit Zrt.-nél, mert a cég egyik termelője a kikeltetett állatokat nem volt hajlandó átvenni és felnevelni. Más gazdálkodók is folyamatosan mondják vissza a naposbaromfi-telepítéseket, mert veszteségtől tartanak a durván emelkedő takarmányárak miatt. Ágazati becslések szerint kacsából eddig 25 százalékkal, csirkéből 10 százalékkal estek vissza a naposbaromfi-kihelyezések az elmúlt év hasonló időszakához képest, de a mai takarmányhiányos helyzet a pulyka- és a libatermelést is visszaveti.

A BTT és a Gabonaszövetség vitája a takarmánypiaci helyzetről - 2011.01.27.

Ha az állam nem avatkozik be azonnal a takarmánypiacon, az ágazat olyan helyzetbe kerülhet, amelynek következtében Magyarország baromfihúsból tartósan importra szorul - nyilatkozta a Világgazdaságnak Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. A Gabonaszövetség szerint ugyanakkor takarmányhiány nincs, csak fizetésképtelen tenyésztők.

A drágulás miatt világszerte éhséglázadásoktól tart a FAO - 2011.01.26.

Világszerte éhséglázadások törhetnek ki az élelmiszerdrágulás miatt, és ezek veszélyeztethetik a gazdasági növekedéshez szükséges politikai stabilitást - állítja Jacques Diouf, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója. Szerinte a mezőgazdasági nyersanyagpiacon a következő években is magas árakra és nagy kilengésekre lehet számítani, ha "nem törődünk az egyensúlytalanság okaival".

Gabonahiány: a BTTazonnali piaci felülvizsgálatot sürget a VM-nél - 2011.01.25.

A piaci helyzet azonnali felülvizsgálatára és új gabonamérleg elkészítésére kéri a vidékfejlesztési tárcát a Baromfi Termék Tanács (BTT), mivel visszafordíthatatlan takarmányhiányos események uralkodhatnak el a gabonaszektorban - derül ki a BTT Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez írt leveléből. A fizikai piacról a búza gyakorlatilag eltűnt, a ma még meglévő kukoricakészletekért pedig irreális versenyfutás kezdődött - hívja fel a figyelmet a terméktanács.

Dioxinügy: meghallgatja a BTT kérését az Agrármarketing Centrum - 2011.01.24.

Szerepet vállal a biztonságos magyar élelmiszerek népszerűsítésében a vidékfejlesztési tárcához tartozó Agrármarketing Centrum (AMC). A szervezet külön is foglalkozik a baromfitermékekkel, mivel a piaci szereplőket tömörítő Baromfi Termék Tanács (BTT) a napokban forrásokat kért a vidékfejlesztési minisztertől a német dioxinbotrány kedvezőtlen hatásai miatt.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat